X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Șeful fiscului: În anul 2015 Inspectoratul Fiscal va utiliza pîrghii de constrîngere faţă de evazionişti

20 ian. 2015,, 12:45   Societate
3398 0
Foto: capital.market.md
Dacă în anul 2014 Inspectoratul Fiscal a avut o atitudine mai indulgentă faţă de contribuabil, mizînd pe conformarea voluntară a contribuabililor, atunci în anul 2015 acesta va utiliza pîrghii de constrîngere faţă de evazionişti. Asigurările vin din partea şefului Serviciului Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru, şi au fost făcute luni în cadrul şedinţei de lucru cu funcţionarii instituţiei.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la un comunicat al fiscului, Prisăcaru a declarat că analiza situaţiei din unele ramuri ale economiei arată că evaziunea fiscală continuă să fie practicată pe larg, inclusiv de către agenţii economici care au fost chemaţi să se conformeze voluntar.

"Exportatorii de nuci au diminuat substanţial volumul impozitelor achitate la buget, pe fundalul unei creşteri substanţiale a exporturilor şi eliminării taxei "pe nuc". O situaţie similară este atestată în domeniul turismului, unde se atestă carenţe importante la reflectarea veniturilor şi la remunerarea muncii, ceea ce provoacă diminuarea considerabilă a sumelor achitate la buget", a spus Prisăcaru.

Potrivit lui, evaziunea fiscală este prezentă în domeniul transportului de pasageri şi mărfuri în regim "taxi", cînd agenţii economici nu reflectă în evidenţa contabilă veniturile reale, prin nefolosirea maşinilor de casă şi control etc.

"Mai mult decît atît, după desfăşurarea, pe final de an, a unor şedinţe repetate de conformare cu reprezentanţii conducerii acestor agenţi economici, în luna decembrie 2014 aceste entităţi au diminuat substanţial sumele deversate la buget", a spus Prisăcaru.

O altă categorie de contribuabili, care nu doreşte să se conformeze voluntar şi a diminuat plăţile la buget sînt importatorii de legume şi citrice, entităţile din domeniul stomatologiei, alimentaţiei publice şi schimbului valutar, ceea ce demonstrează lipsă de receptivitate la apelurile SFS în favoarea conformării fiscale voluntare.

"Din această cauză, în 2015 SFS va aplica pîrghii de constrîngere faţă de evazionişti, precum controale inopinate, operative, tematice, totale, estimarea veniturilor prin metode indirecte, instituirea de posturi fiscale etc. Pentru combaterea eficientă a evaziunii fiscale, autoritatea fiscală naţională va monitoriza foarte atent activitatea celor care nu au răspuns solicitărilor de a se conforma voluntar", a spus Prisăcaru.

Şeful instituţiei a menţionat că o parte din vină pentru sporirea evaziunii fiscale o poartă şi lipsa de profesionalism a angajaţilor fiscului, care nu-şi onorează obligaţiunile de serviciu în deplină măsură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?