Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Experţi: Constituirea unui Guvern minoritar este riscantă

20 ian. 2015,, 08:16   Societate
2880 4

Foto: noi.md

Un Guvern minoritar susţinut de comunişti este o variantă riscantă pentru Republica Moldova. De această părere sînt unii experţi politici, după ce comuniştii au anunţat că sînt dispuşi să susţină viitorul Executiv. Experţii mai spun că singura coaliţie care poate asigura o guvernare stabilă poate fi formată doar din cele 3 partide pro-europene.

După o săptămînă de negocieri, pe de o parte între PLDM,PD şi PL, iar pe de alta între comunişti, democraţi şi liberal-democraţi, comentatorii politici spun că sînt posibile cîteva scenarii. Unul dintre ele vizează crearea unui Guvern minoritar, cu susţinerea comuniştilor.

Alexandru Cauia, lector universitar: «După mine, un scenariu absolut riscant, în acest fel stabilitatea guvernării ar fi la cheremul PCRM şi a liderului acestuia, care, în orice moment, împreună cu opoziţia, adică PSRM şi PL ar putea să voteze demisia Guvernului».

Igor Boţan, comentator politic: «PCRM pentru jumătate de an ar putea să deblocheze situaţia, iar la alegerile locale să-şi vadă lungul nasului, să vadă dacă nu cumva lucrurile nu se agravează, dacă da, o criză politică cu alegeri anticipate ar putea în general şterge PCRM din lista partidelor cu şanse electorale, pentru ei este dramatică situaţia unor alegeri anticipate, cum este de altfel şi pentru PLDM şi PD, pe undeva. Guvernul minoritar este în permanenţă sub semnul întrebării, cine din investitori, din partenerii serioşi ar dori să coopereze, să implementeze reforme profunde, aşa cum prevede Acordul de Asociere. Anunţul domnului Johannis că nu mai vine la Chişinău, ne referim la amînarea grantului polonez, a întîlnirii din cadrul consiliului de asociere, cum se numeşte, vedem că deja RM începe să întîmpine probleme».

În aceste condiţii, experţii politici spun că singura coaliţie viabilă pentru următorii patru ani poate fi constituită doar de PLDM, PD şi PL.

Igor Boţan, comentator politic: «Cel puţin spuneţi-ne ce vreţi voi PLDM şi PD ca să vedem dacă ceea ce cere Ghimpu este exagerat sau domnul Ghimpu are dreptate. Partenerii liberali, de asemenea, sînt multe semne de întrebare, domnul Ghimpu e erou, dar să spună cum rezolvă el problema că a fost promotorul politizării instituţiilor de interes public».

Alexandru Cauia, lector universitar: «Sînt sigur că liderii partidelor pro-europene în ceasul al 12-lea vor găsi o soluţie pentru partajarea fotoliilor, nu vor atinge funcţiile care nu pot fi partajate politic, mai ales cele din sistemul judiciar».

Anterior, PLDM, PD şi PCRM au anunţat că Parlamentul ar putea deveni funcţional cel mai probabil săptămîna aceasta. Iar comuniştii nu au exclus că vor susţine şi formarea noului Guvern. Pe de altă parte, PLDM şi PD au respins ideea unei coaliţii cu comuniştii, precizînd că adevăratele negocieri au loc cu liberalii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?