Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Omul care a provocat „explozia” francului elveţian explică ce s-a întâmplat

20 ian. 2015,, 03:30   Externe
9394 0

Foto: gigamir.net

Guvernatorul Băncii Elveţiei, Thomas Jordan, omul care a luat decizia care a declanşat panica din ultimele zile cu privire la cotaţia francului elveţian, a acordat un interviu pentru LeTemps.ch, în care subliniază că a fost imposibil să dea un semnal pe piaţă înainte de ridicarea plafonului de 1,2 franci pentru un euro, pentru că speculatorii ar fi profitat imediat.

''Am fost conştienţi că o asemenea decizie (n.r. renunţarea la plafonul valutar fix al francului în faţa euro) ar putea avea efecte majore asupra pieţelor. Dar când iei o asemenea decizie, ea trebuie să surprindă piaţa. Chiar şi dacă doar am fi sugerat că ne gândim să renunţăm la plafonul fix al francului în faţa euro, acest lucru ar fi deschis poarta speculatorilor care ar fi profitat. Era imposibil să fi transmis semnale înainte de luarea deciziei'', a explicat Thomas Jordan, care a precizat că francul elveţian e în mod clar supraevaluat faţă de dolar şi euro şi că decizia de a scumpi moneda elveţiană este cauzată de divergenţele crescânde între politicile monetare ale băncilor centrale mari.

''Cu plafonul acela de 1,2 (n. r. 1,2 franci pentru un euro), Banca Elveţiei a oferit un fel de primă de risc economiei, primă de risc care acum a dispărut. Este important ca economia să nu reacţioneze exagerat şi să analizeze noua situaţie. Trebuie să ne amintim că plafonul acela a fost conceput de la început ca o măsură excepţională pentru un interval limitat de timp şi că, la un moment dat, va fi abandonat'', a mai spus Jordan.

El a explicat şi de ce nu s-a renunţat gradual la plafonul de 1,2 franci pentru un euro. ''O renunţare graduală nu ar fi rezolvat divergenţele de politică monetară dintre marile regiuni. Aceste alternative nu ar fi fost durabile şi ar fi creat speculaţii. O ieşire treptată este imposibilă. Elveţia are o monedă independentă şi suverană, iar francul trebuie să rămână o moneda independenta. Decizia a fost luată în unanimitate, dar după discuţii intense. În prezent, francul este foarte supraevaluat, iar ratele dobânzilor sunt chiar mai mici decat înainte. Deţinerea de franci este penalizată acum în raport cu euro şi dolarul. Efectul nu se vede peste noapte, ci în timp. Dar francul este clar supraevaluat în raport cu dolarul şi euro'', a mai spus Jordan.

Guvernatorul Băncii Elveţiei a mai precizat că nu a informat-o pe şefa FMI, Christine Lagarde, de decizia de a renunţa la plafon, deoarece Banca Elveţiei este ''o bancă centrală independentă'', fiind responsabilitatea sa de a-şi pregăti propriile decizii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?