X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Americanii vor asigura terenurile agricole din Moldova cu apă

19 ian. 2015,, 18:00   Economie
7453 1
Foto: august.in.ua
„Deja anul trecut o parte din cîmpurile noastre au fost asigurate cu sisteme de irigare. În acest an toate lucrările de reabilitare și construcție a sistemelor noi de irigare vor fi încheiate”, a comunicat șeful Direcției agricultură și cadastru al Consiliului Raional Dubăsari, Sergiu Guvir, contactat de NOI.md.

Interlocutorul a precizat că, datorită asistenței financiare din partea poporului american, în satele Coșnița și Pîrîta vor fi asigurate cu sisteme de irigare 2,5 mii de hectare de livezi și semănături. Suma investițiilor se cifrează la 13 milioane de dolari SUA. Din cele patru stații de pompare care erau cîndva, două vor fi reconstruite, iar altele două vor fi construite din nou, în condițiile scăderii nivelului apei în Nistru. Din această cauză, minele pentru pompe trebuie construite la o adîncime mai mare. Totodată, vor fi înlocuite toate conductele magistrale și de distribuire.

„Trebuie de recunoscut că acum, cu ajutorul americanilor, restabilim tot ce s-a furat în anii 90. Odată cu reparația și construcția sistemelor de irigare, vom putea avea recolte bogate de fructe și legume, ca înainte. Numai că de acum vom folosi sistemele de irigare gospodărește. Tot sistemul de irigare reconstruit va fi transmis la balanța Asociației Consumatorilor de Apă create în această regiune, adică agenților economici, care vor regla după un program propriu procesul de irigare, în funcție de necesități. Pompele consumă un volum mare de energie electrică, iar noii stăpîni vor gestiona consumul cu cumpătare țărănească”, a subliniat expertul.

„Agenții economici din bogatele cîndva colhozuri din satele Ustia, Holercani, Marcauți, Molovata și Oxentia, care se află pe malul drept al Nistrului, au reușit să mențină în stare funcțională vechiul sistem de irigare, dar intenționează la fel să creeze o asociație și să treacă acest sistem de la balanța filialei din Chișinău a «Apelor Moldovei» la balanța lor, pentru a-l utiliza cu eficacitate maximă”, a menționat Guvir.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?