X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova nu e în Africa, dar are clase în care învaţă copii cu diferenţe mari de vârstă

17 ian. 2015,, 16:00   Societate
4481 0

Foto: publika.md

Învățământul cu predare simultană, când un profesor desfășoară lecții simultan în două clase, rămâne colacul de salvare pentru localitățile în care numărul elevilor claselor primare este prea mic.

Reprezentanții Ministerului Educației susțin că această metodă de predare va permite economisirea banilor.

Profesoara trebuie să îi țină ocupați pe cei nouă micuți din clasa a doua care sunt la ora de științe, în timp ce le predă celor 15 școlari din clasa a patra care sunt la ora de educație moral-spirituală.

Ore de predare simultană au loc la Gimnaziul "Antonie Plămădeală" din satul Stolniceni, raionul Hâncești.

Tamara Fuștei este învățătoare de 32 de ani. Este al doilea an de când predă la două clase concomitent: "Cu predarea simultană combinăm două activități de bază: activitatea directă și activitatea independentă. Mi-a fost greu anul trecut, cât timp ei s-au obișnuit, anul acesta este mai ușor".

Elevii spun că reușesc să se concentreze asupra temelor, chiar dacă au colegi de alte vârste:

"Mă concentrez aici să lucrez. Noi avem subiectul despre planete, ei au subiectul de daci, despre creștini. Toți copiii care sunt deștepți învață bine, dar cei care nu știu învață greu".

"Ne ajutăm împreună. Dacă nu știm ceva, ne ajută ei. Când terminăm exercițiul care ni l-a dat profesoara noi mai stăm și ascultăm cum învață ei. Când o să fim și noi clasa a patra o să știm și noi, ca să nu fim mai răi decât dânșii".

"La o întrebare pe care am uitat-o din clasa a doua mi-a răspuns un băiat. Când noi lucrăm independent și trebuie să ne gândim, ei mai vorbesc, și ne mai încurcă și puțin ne enervăm".

Reprezentanții gimnaziului spun că această metodă de predare are avantaje și pentru instituție.

"E mai bine că noi pe acești copii îi ținem la noi în școală. Dumneavoastră știți care este situația acum că primim bani după numărul de elevi, și dacă am trimite copiii în altă localitate, clar lucru că vom avea mai puțin", face calculul directoarea Nina Levinschi.

În Gimnaziul "Antonie Plămădeală" din satul Stolniceni, raionul Hâncești, învață 138 de elevi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?