X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Pe zimbrii din Pădurea Domnească îi urmărește… nenorocul

17 ian. 2015,, 09:15   Societate
13073 1

Foto: andreibartesch.com

„Avem două vești despre zimbri. Ca și mereu în viață: una – bună, iar alta…”, astfel a inițiat discuția cu corespondentul NOI.md despre mîndria Rezervației Pădurea Domnească vicedirectorul pentru știință al rezervației, Sergiu Bucătari.

„Să începem cu vestea bună – în luna septembrie a anului trecut, pe lume a venit un zimbru, pe care l-am numit Danu. Vestea cea proastă este că iarăși s-a născut un mascul, și acum avem deja patru masculi. Nu ne merge cu femelele, iar ele sînt atît de dorite!”, a precizat savantul.

Drept o veste nu prea rea el a calificat compromiterea planurilor conducerii rezervației de a schimba doi masculi adolescenți cu femele la una dintre instituțiile similare din Polonia. Acest lucru ne-ar permite să sporim efectivul de femele apte de reproducție pentru a vinde doritorilor vițeii nou născuți sau cei crescuți.

După cum a explicat specialistul, „într-un șir de țări europene, inclusiv în România și Polonia, a izbucnit o epidemie a unei boli periculoase pentru aceste animale. Nenorocirea nu a cruțat nici Moldova, însă la noi, deocamdată, totul este bine, spre deosebire de țările menționate, în care s-au înregistrat decese ale zimbrilor”.

„Deci ideea noastră încă nu poate fi realizată. Chiar și atunci cînd boala va fi învinsă și pericolul va dispărea, vițeii pur și simplu nu vor putea fi transportați – ei vor cîntări mult peste 500 de kg”, a precizat interlocutorul.

Drept alarmantă el a calificat vestea privind apariția în rezervație a șacalilor.

„Acest animal este periculos pentru iepuri, căprioare, fazani și rațe, se înmulțește rapid și însușește suprafețe noi ale habitatului. S-ar părea că doar în anul trecut a apărut la sudul Moldovei și iată că deja a ajuns aici. Noi urmărim cu atenție comportamentul șacalilor, încercăm să îi speriem, întreprindem alte măsuri pentru a nu le permite să se acomodeze în rezervație. În caz contrar vom fi nevoiți să recurgem la metode mai radicale. Deocamdată situația este sub control”, a conchis Bucătari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?