Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Expert: Extragerea gazelor de şist în Ucraina nu exclude pericolul poluării apei în Nistru

14 ian. 2015,, 17:15   Societate
3869 0
Foto: planetguide.ru
Extragerea în Ucraina a gazelor de şist poate fi periculoasă din cauza poluării rîului Nistru.

Potrivit agenţiei "Infotag", despre un posibil pericol pentru bazinul acvatic al principalului rîu al Moldovei, în legătură cu apropiata demarare a lucrărilor de extragere a gazelor de şist, a declarat savantul ecolog Ilia Trombiţchi, președintele Asociaţiei Internaţionale a Păstrătorilor Rîului "Eco-TIRAS".

Într-un interviu pentru ziarul "Молдавские ведомости", el a spus că în discuţiile pe marginea acestui subiect trebuie, în primul rînd, să ținem cont de experienţa străină.

"Posibilele consecinţe ar fi distrugerea florei şi faunei acvatice din Nistru, înrăutăţirea apei din Nistru din punct de vedere calitativ. Avînd în vedere seismicitatea regiunii, este înaltă probabilitatea impactului exploziilor subterane asupra provocării cutremurelor în zona Vrancea", a spus ecologul.

Publicaţia scrie că la mijlocul lunii decembrie compania "Chevron" (SUA), care a semnat în 2010 cu autorităţile Ucrainei un contract de extragerea gazelor de şist, l-a anulat din cauza înrăutăţirii climatului investiţional din ţară. O altă companie "Shell" (Olanda) a îngheţat lucrările de extragere a gazelor de şist în Ucraina.

Trombiţchi atrage atenţia la faptul că extragerea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice a stratului duce la poluarea apelor subterane. Cu ajutorul unei asemenea metode, în substraturi sînt pompate tone de soluţie chimică specială, care distruge stratul şi eliberează o cantitate mare de metan.

"Gazele de şist împreună cu chimicalele pompate încep să iasă la suprafaţă din adîncuri, să se strecoare prin sol, să polueze apele subterane şi stratul fertil", subliniază savantul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?