X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Chirilă: Guvernarea a încălcat angajamentele prevăzute în Acordul de asociere cu UE

14 ian. 2015,, 15:23   Politică
7663 3

Foto : vedomosti.md

Modul în care s-au desfășurat alegerile parlamentare din 30 noiembrie a nemulțumit o bună parte din partenerii noștri europeni, ceea ce constituie un semnal de îngrijorare. Este opinia directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, care a precizat în cadrul unui interviu radiofonic că ceea ce s-a întîmplat la scrutinul parlamentar contravine prevederilor Acordului de asociere, informează NOI.md.

„Deocamdată mesajele nu sînt atît de încurajatoare, mai ales din perspectiva recentelor alegeri parlamentare care au nemulțumit o bună parte a partenerilor din Europa. Pentru că ceea ce s-a întîmplat la alegerile parlamentare vine în contradicție cu angajamentele pe care Republica Moldova și le-a asumat prin Acordul de asociere. Acest acord are la bază respectarea principiilor democratice ale statului de drept. În timpul alegerilor anume aceste principii au fost încălcate”, a menționat Chirilă.

Directorul APE opinează că în aceste condiții, guvernarea de la Chișinău riscă să piardă susținerea Bruxelles-ului, dacă va trata procesul de integrare europeană strict tehnic. Potrivit lui, atît timp cît scopul major al clasei politice este de a se menține la putere cu orice preț, admițînd încălcarea principilor democratice, există riscul ca procesul de integrare europeană să fie deturnat.

„Este clar că povestea noastră de succes s-a cam împotmolit și riscăm să dezamăgim Uniunea Europeană. Aici e vorba nu doar de armonizarea standardelor noastre tehnice în diferite domenii cu cele ale Uniunii Europene, de armonizare a legislației, dar și de un proces pronunțat politic. Acest accent pronunțat politic vizează, de exemplu, modul în care clasa politică se implică în combaterea corupției, inclusiv a corupției în rîndurile ei, vizează și modul în care clasa politică respectă principiile de bază ale democrației”, a remarcat directorul APE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?