Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert, despre gustul amar al raportărilor triumfaliste

13 ian. 2015,, 14:45   Economie
5597 0
Foto: noi.md
„Apologeții zonei de liber schimb cu UE declară sus și tare despre majorarea de 6-8 ori a volumului exportului moldovenesc pe piețele europene, dar ar fi bine să calculeze kilogramele, uneori tonele, de mere, pere și castraveți exportate. Reacția va fi univocă: rîs cu lacrimi”. Astfel a comentat, la solicitarea NOI.md, unele date prezentate de Biroul Național de Statistică doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

În opinia interlocutorului, „raportările triumfaliste ale guvernării despre succesele producătorilor autohtoni în ceea ce privește promovarea mărfurilor moldovenești pe piețele UE datorită semnării acordurilor de asociere și liber schimb sînt explicabile și îndreptățite”. „Dar să scoatem ochelarii cu lentile roze, care ne sînt impuși, și să examinăm date pur statistice. Așadar, care sînt transformările pozitive înregistrate în 10 luni ale anului 2014? Per ansamblu, exportul s-a redus cu 0,9% și a constituit 1950,1 milioane de dolari. Volumul reexportului a crescut pînă la 699,8 milioane de dolari (+6%), iar producția autohtonă s-a micșorat cu 4,4% - pînă la 1250,3 milioane de dolari. Pe fundalul acestor date, majorarea exportului în statele UE cu 12,7% (1018,1 milioane de dolari sau 52,2% din volumul total al exportului) pare impunătoare, dar să analizăm care sînt realizările noastre concrete”, a propus expertul.

Mihail Poisic a precizat că, în pofida faptului că producția de struguri în anul 2013 a crescut cu 20% față de anul 2012, exportul vinurilor în perioada ianuarie-octombrie 2014 a constituit doar 1,6 milioane decalitri – practic la nivelul anului precedent. Nu au fost înregistrate mari schimbări nici la exportul producției animaliere. Astfel, Moldova a exportat în UE 78,6 kg de carne de porc, 95,1 kg carne de pasăre, 50,8 kg de produse lactate, 11 kg de unt, 7,1 kg de cașcaval, 500 de ouă. Din legume s-au exportat 169 kg de cartofi, 20,5 kg de roșii și doar castraveți s-au livrat 19,9 tone (în valoare de 19 mii de dolari).

„În discursurile lor victorioase adepții integrării europene vorbesc despre o majorare triplă a exportului de struguri, dar este vorba doar de 6,7 mii de tone în valoare de 1,9 milioane de dolari. Exportul de mere a fost și mai mic – 822 de tone, însă în expresie valorică s-a înregistrat o creștere de două ori – pînă la 377,5 mii de dolari. Piersici, pere, cireșe și vișine s-au exportat în valoare de 827 de mii de dolari. Dacă e să comparăm aceste „realizări” cu volumul producției și exportul sumar anterior în Est, atunci putem recunoaște că e vorba doar despre lacrimile producătorilor moldoveni”, a subliniat expertul.

Totodată, Mihail Poisic a recunoscut că o creștere simțitoare a fost înregistrată la producția materiei prime primitive, în special datorită condițiilor climaterice favorabile din anul trecut, care au asigurat o recoltă înaltă. Însă această producție a fost comercializată la prețuri mai mici. Astfel, s-au exportat 42 de mii de tone de orz (de 1,5 ori mai mult), însă la un preț cu 20% mai mic; 170,8 mii de tone de porumb (de 12 ori mai mult), dar cu 25% mai ieftin; 67,2 mii de tone de floarea soarelui (de 1,4 ori mai mult), însă la un preț cu 22,5 mai mic. Exportul de rapiță a constituit 37,4 mii de tone (+15%) la un preț cu 17% mai mic, iar exportul de ulei a constituit 69,4 mii de tone, însă la un preț mai mic cu 19%.

Prețurile au crescut simțitor doar la nuci – cu aproape 15%. Astfel, Moldova a exportat nuci în valoare de 57,7 mil. dolari sau cu 6,4 mil. dolari mai mult decît în 10 luni ale anului 2013. De menționat că, concomitent cu creșterea exportului în UE a produselor alimentare menționate, s-a redus semnificativ volumul anterior al exportului de zahăr – de la 23,3 mii de tone pînă la 9 mii de tone, sucuri – pînă la 28,2 mii de tone (-12% după volum și -30% după preț).

În schimb, Moldova a înregistrat o creștere a reexportului în Europa a metalelor feroase și neferoase – pînă la 18,6 mil. dolari (+20,6%).

„Bineînțeles, este necesar de dezvoltat relațiile comerciale cu Europa, însă nu așa de nechibzuit și fulgerător cum s-a procedat la noi. De facto, au fost jertfite viile și vinificatorii, producătorii de conserve de fructe și legume, producătorii zootehnici și un șir de alți producători naționali. S-a procedat așa de parcă era vorba de o partidă de șah, în care principalul este victoria, fără a se ține cont de jertfa figurilor principale, nemaivorbind de pioni”, a conchis Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?