X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Case noi pentru tineri specialişti

13 ian. 2015,, 12:00   Societate
4828 0
Foto: semia.md
Zeci de familii se vor muta în casă nouă. Este vorba despre tinerii specialiști din 15 localități din raionul Hâncești, care vor beneficia de locuințe sociale pe un termen de cel puțin cinci ani. Lucrările de construcție sunt pe ultima sută de metri.

Valentina Ioniță a absolvit Facultatea de Medicină și va lucra în calitate de medic microbiolog la Centrul de Sănătate Publică din Hâncești. Dacă nu i se va oferi un loc de trai în oraş, tânăra va fi nevoită să parcurgă zilnic zeci de kilometri, din satul Bobeica, pentru a ajunge la muncă.

"Să fac naveta zilnic este foarte dificil și în funcție de sezon, adică iarna este foarte greu și mai ales cu copilul. Noi nu ne permitem deocamdată să ne cumpărăm un apartament", a explicat femeia.

Valentina și soțul său Slavian așteaptă cu nerăbdare să primească apartamentul.

"Este un apartament cu două odăi, reparația este la nivel. E foarte bine, este aproape de locul de muncă, și grădinița pentru copil este alături", a adăugat ea.

În aceeaşi situaţie este şi Natalia Vrânceanu. Tânăra este medic de familie în în satul Cărpineni.

"Acum merg zilnic, la părinți dar distanța este practic şapte kilometri pe care deseori îi fac pe jos. La salariul care este la noi abia ne permitem un trai de la o zi la alta", a spus Natalia Vrânceanu.

Conform proiectului, fiecare familie are în locuință bucătărie, baie și grup sanitar. Casele sunt conectate la rețele de apă și canalizare, iar cei care vor, pot avea acces la telefonie fixă, televiziune prin cablu și internet.

Construcţia locuinţelor a început în luna iunie, iar inițiativa aparține Consiliului Raional Hâncești.

"S-au eliberat o cantitate mare de spații în rezultatul reformei de sănătate și bineînțeles, raionul are o necesitate acută de cadre: de medici, de profesori, polițiști", a declarat vicepreședintele raionului Hâncești, Valeriu Condratiuc.

"Fiecare beneficiar o să depună cerere cu actele necesare. Este instituită comisia raională care o să examineze actele. S-a elaborat planul general, cu amplasări, parcări, intrări separate", a enunţat arhitectul raionului Hâncești, Elena Moraru.

Pentru implementarea proiectului, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a alocat aproximativ două milioane de euro. Până în anul 2018, astfel de locuințe urmează să fie construite în raioanele Sângerei, Briceni, Călărași, Soroca și Leova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?