Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Tapiola: Preţul nereintegrării Moldovei şi Transnistriei este mare pentru ambele părţi

12 ian. 2015,, 12:15   Politică
8032 18
Foto: kp.md
Preţul nereintegrării Moldovei şi Transnistriei este mare pentru ambele părţi, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează interviul acordat postului de televiziune Publika TV, diplomatul a spus că Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să caute puncte de interacţiune şi interese comune. El a accentuat că "problemele existente nu pot fi rezolvate peste noapte".

Tapiola a numit importantă "sporirea încrederii unul faţă de celălalt", spunînd că trebuie "de sporit intensitatea întrevederilor regulate ale reprezentanţilor politici ale părţilor aflate în conflict".

"Ambele părţi trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să identifice o soluţie acceptabilă pentru problemele existente. Astfel, vor apărea interese comune", a spus Tapiola, care a adăugat că geopolitica trebuie treptat eliminată din acest proces, recomandînd oficialilor Chişinăului şi Tiraspolului să pună accent pe interesele şi nevoile oamenilor simpli de pe ambele maluri ale Nistrului.

Fiind întrebat de prezentator de ce faptul că peste 50% din mărfurile transnistrene sînt exportate în Occident nu îmbunătăţeşte relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, Pirkka Tapiola a spus: "Există două momente importante. Primul – încrederea, care trebuie în permanenţă sporită. Acest fapt trebuie să fie reciproc. Este necesară voinţă politică bilaterală pentru ca încrederea să sporească. Al doilea – există o dilemă conform căreia, pentru rezolvarea conflictului este necesară implicarea tuturor participanţilor în formatul "5+2". Totodată, persistă sentimentul că acest fapt este imposibil din cauza poziţiei unei sau altei părţi aflate în conflict. Însă eu cred că merită de încercat".

Fiind întrebat dacă este posibilă reintegrarea celor două maluri ale Nistrului cu condiţia aflării în Transnistria a trupelor ruseşti, ambasadorul UE a spus că "mai devreme sau mai tîrziu acest lucru trebuie să se întîmple".

"Reprezentanţii Rusiei au spus clar că actuala operaţiune de pacificare de pe Nistru poate fi transformată în contextul reglementării conflictului transnistrean. Toate aceste momente sînt probleme ale securităţii şi garanţiei, care trebuie să fie discutate în contextul reglementării. Dar înţeleg clar că pentru Chişinău aceasta este o linie roşie", a spus Tapiola.

Ambasadorul este de părere că statutul special pentru Transnistria poate fi foarte larg. Totodată, Tapiola recomandă politicienilor să facă abstracție de stereotipuri şi de părerea că o parte sau alta nu este demnă de încredere.

"Nu pot spune cum se va rezolva în final conflictul transnistrean, dar reglementarea trebuie să fie în aşa mod încît să fie percepută pozitiv de ambele părţi şi să garanteze viabilitatea Republicii Moldova ca stat, unde în mod obligatoriu va fi stipulat statutul special al Transnistriei, care va lua în consideraţie interesele legitime ale Transnistriei", a spus Pirkka Tapiola, adăugînd că politicienii din Republica Moldova au un partener puternic în persoana UE, pentru a găsi curajul necesar în rezolvarea diferendului transnistrean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?