X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Istoria orologiului de pe Arcul de Triumf

31 dec. 2014,, 16:30   Societate
8964 0

Foto: europetourism.su

În noaptea dintre ani, milioane de oameni de pe diferite meridiane ale globului întîmpină Anul Nou. Peste tot intrarea în noul an este anunțată de un ceas. Astfel, ruşii îşi aţintesc privirile spre orologiul de pe turnul Spasski din Moscova, iar britanicii sînt anunțați despre venirea Anului Nou de faimosul Big Ben.

Şi moldovenii au un orologiu responsabil de acest ritual – cel de pe Arcul de Triumf, care are 174 de ani. Orologiul din inima Chișinăului, de altfel ca și Arcul de Triumf pe care este instalat nu ar fi existat, dacă în anul 1836 inginerii care au proiectat Catedrala și Clopotnița nu ar fi comis o mică eroare.

„S-a aflat că clopotul mare, care a fost turnat la Ismail, nu încape în clopotniță. A apărut o idee fericită de a construi un Arc de Triumf după modelul celui din Roma, deși în proporții mai mici”, a menționat istoricul Iurie Colesnic.

Odată ce a fost finalizată construcția Arcului de Triumf, administrația de atunci a orașului a alocat o sumă substanţială de bani pentru procurarea orologiului: „A fost achiziționat cu suma de 3 mii 25 de ruble – o sumă enormă”.

Timp de 12 ani ceasul de pe Arcul de Triumf a funcționat ireproșabil şi doar în toamna anului 1852 s-a defectat: „A fost un vînt puternic care a smuls cadranul ceasului”.

În 1880, mecanismul orologiului a ieșit din funcțiune. La scurt timp, pe Arcul de Triumf a apărut un ceas nou: „A plecat un reprezentant al Chișinăului la Viena, a consultat mai multe ceasuri și a constatat că cel mai potrivit pentru Chișinău este ceasul pe care îl vedem astăzi”.

Iar acum vă invităm să vedeți inima orologiului țării. Ajungem la ea cu permisiunea lui Ion Graur, care de cîțiva ani încoace a devenit, mai în glumă, mai în serios, un fel de stăpîn al timpului în capitală. Acest mecanism impresionant necesită să fie repornit o dată la 25 de ore: „24 de rotații se fac pe 24 de ore, o rotație vine la o oră. Dacă e mai puțin, ceasul se oprește”.

Un alt detaliu care face ca orologiul din centrul capitalei să fie unicat este mecanismul care unește ceasul de cele două clopote instalate pe Arcul de Triumf.

Ceasornicarul principal al țării spune că de doi ani de cînd a preluat această funcție, cele mai mari emoții le are în noaptea dintre ani. Simte o responsabilitate enormă, de parcă de el depinde trecerea timpului în acele clipe: „Chiar anul trecut mulți s-au adunat aici, în fața ceasului, și așteptau să bată clopotul. Am o mîndrie că ceasul funcționează și bate corect”.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?