Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Accentul pus de FMI pe austeritate a înrăutățit epidemia de Ebola din Africa

30 dec. 2014,, 21:00   Externe
5400 0

Foto: iport.info

Fondul Monetar Internațional este parțial responsabil pentru amploarea crizei Ebola în trei țări din Africa de Vest deoarece politicile recomandate de FMI au dus la reducerea cheltuielilor cu sănătatea, arată un nou studiu realizat de trei universități prestigioase din Marea Britanie, transmite Reuters.Acest studiu vine într-un moment în care apar din ce în ce mai multe critici față de răspunsul lent al comunității globale la epidemia de Ebola care a provocat decesul a aproximativ 8.000 de persoane precum și analize cu privire la modul în care diferite organizații internaționale ar fi putut acționa diferit pentru a împiedica această epidemie.

Studiul universităților britanice susține că în acordurile de împrumut convenit în ultimele două decenii de FMI cu Guineea, Sierra Leone și Liberia a fost dată prioritate rambursării datoriilor și constituirii rezervelor valutare în raport cu cheltuielile pentru sănătate.

'Politicile susținute de FMI au contribuit la apariția unor sisteme de sănătate subfinanțate, cu personal insuficient și prost pregătite în țările care au fost afectate de epidemia Ebola', susține Alexander Kentikelenis, profesor de sociologie la Universitatea Cambridge și unul din autorii studiului publicat în Lancet Global Health journal.

PUBLICITATEPuternic îndatorate față de creditorii străini, cele trei state africane se bazează parțial pe creditele oferite de FMI pentru finanțarea serviciilor publice, inclusiv a spitalelor. Ca o condiție pentru acordarea de finanțare, FMI cere reorganizarea sectorului public în țările cu care încheie acorduri și promovează privatizarea și descentralizarea serviciilor.

'FMI lucrează la mecanisme care să ne permită să ne mișcăm mai rapid și să oferim o reducere mai mare a datoriilor pentru aceste țări, ceea ce ar elibera și mai multe resurse care ar putea fi utilizate pentru cheltuieli în sistemul de sănătate', a declarat oficialul FMI, Sanjeev Gupta.

Peste 20.000 de oameni au fost infectați cu virusul Ebola și peste 7.800 au decedat în ultimul an, a anunțat recent Organizația Mondială a Sănătății. Studiul nu precizează câte decese ar fi putut fi evitate dacă FMI nu ar fi impus reducerea cheltuielilor în sistemul de sănătate.

Potrivit lui Alexander Kentikelenis, alte țări din regiune, precum Nigeria și Sengale, care au avut și ele cazuri de Ebola au putut să pună capăt unei răspândiri în masă a epidemiei deoarece au avut sisteme de sănătate mai puternice. În schimb, Sanjeev Gupta a dezmințit că politicile FMI au condus la o scădere a cheltuielilor în sistemul de sănătate susținând că între 2010 și 2013 în Liberia finanțarea pentru sănătate ca procent din PIB a crescut cu 1,6%, în Guineea cu 0,7% și cu Sierra Leone cu 0,2%. De asemenea, Gupta susține că ratele mortalității, malnutriției infantile și condițiile sanitare s-au îmbunătățit în ultimul deceniu în cele trei state devastate de Ebola.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?