Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Expert: Prețul la benzina A-95 la stațiile PECO trebuia micșorat cu 5,62 lei/l

26 dec. 2014,, 17:15   Economie
6387 2
Foto: noi.md
„Prăbușirea prețurilor mondiale la produsele petroliere de două ori în mod straniu nu se resfrînge și asupra Moldovei”. Astfel a comentat pentru NOI.md o posibilă reducere a prețurilor la combustibil la stațiile PECO în legătură cu diminuarea record a cotațiilor la produsele petroliere doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Interlocutorul a amintit că „săptămîna trecută cotațiile mondiale la hidrocarburi au atins nivelul minim din ultimii cinci ani și jumătate, în timp ce pe piață se menține exces de petrol”. „Aceasta înseamnă că în timpul apropiat prețul la produsele petroliere nu vor crește. La 22 decembrie, la bursele europene păcura a costat 524 de dolari pentru o tonă, motorina – 545,5 dolari/t, iar benzina A-95 – 528 dolari/t. Cam la acest nivel combustibilul s-a vîndut pe parcursul ultimei săptămîni”.

„Moldova nu produce aceste tipuri de combustibil, de aceea este interesant cum prețurile de import se transformă la noi în prețuri de vînzare cu amănuntul. De exemplu, benzina A-95, care pe 24 iunie se vindea la prețul de 1057,25 dolari/t. Recalculat în valuta națională la cursul stabilit oficial la data de procurare, acest tip de benzină a fost importat la prețul de 14,8 mii lei/t. Săptămîna trecută prețurile de import au scăzut sub nivelul de 8,2 mii lei/t. Astfel, importatorii și-au redus cheltuielile cu circa 6,6 mii de lei. Ținînd cont de greutatea specifică (densitatea) benzinei, care constituie 0,71 kg/l și avînd în vedere că această economisire nu este supusă TVA-ului, prețurile de vînzare cu ridicata la stațiile PECO din Moldova trebuiau micșorate cu 5,62 lei, deoarece această sumă acum nu este achitată nici de importatori, nici de proprietarii stațiilor PECO”, a menționat expertul.

„Deocamdată avem doar un discount de la prețurile de vară în mărime de un singur leu. Această ieftinire a fost prezentată ca o generozitate maximă din partea importatorilor. Totodată, săptămîna trecută se vorbea despre micșorarea prețurilor la combustibil cu încă un leu. Cel puțin, asemenea promisiuni a făcut ministrul în exercițiu al Economiei, Andrian Candu. Însă pînă la urmă, la unele stații PECO prețurile s-au micșorat cu doar 20 de bani”, a precizat doctorul în economie.

„Între timp, vînzătorii de produse petroliere și cei care le asigură protecția își pun în buzunare peste patru lei de la fiecare litru de combustibil cumpărat de noi. Pe ei puțin îi interesează faptul că producția moldovenească devine tot mai necompetitivă și generează tot mai multe pierderi, iar populația devine tot mai săracă”, a conchis Poisic.

Ministrul în exercițiu al Economiei, Andrian Candu, a declarat la unul dintre posturile private de televiziune următoarele: „Anterior am fost informat că prețurile vor fi micșorate cu 1-1,5 lei, iar sîmbătă traderii petrolieri au declarat că nu au fost înțeleși corect și că de fapt au avut în vedere altceva. Pe această piață trebuie să fie o reglementare corectă, astfel încît toți operatorii de pe piață să obțină profitul pe care îl merită, iar cetățenii să nu plătească niciun bănuț în plus”. Andrian Candu a mai menționat că este necesar de modificat metodologia de formare a prețurilor la combustibil și acest lucru trebuie făcut cît mai rapid.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?