Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

CALM atrage atenția majorităţii de guvernare la problema descentralizării puterii

23 dec. 2014,, 15:30   Politică
3310 2
Foto: calm.md
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a îndemnat partidele proeuropene care formează coaliţia de guvernare să se ocupe de problemele administraţiilor locale prin realizarea descentralizării puterii. Acest îndemn îl conține declaraţia conducerii CALM, făcută publică marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag".

Preşedintele CALM, Tatiana Badan, a spus că "alegerile parlamentare recente au demonstrat necesitatea unor schimbări cardinale la nivel de priorităţi ale guvernării".

"Lipsa de voinţă politică, finalitate şi tărăgănarea în implementarea reformelor din domeniul descentralizării, dezvoltării economice, sociale, a justiţiei, luptei cu corupţia sînt inadmisibile. A venit timpul să realizăm că, în condiţiile actualului sistem politic, dominat de anumite grupuri înguste de interese, nicio reformă nu poate avea succes şi va rămîne doar pe hîrtie", consideră ea.

Potrivit preşedintelui CALM, este necesar de instituit funcţia de vicepremier pentru reforme în domeniul descentralizării, iar în Parlament să fie creată o comisie specială pentru descentralizare şi consolidare a autonomiei locale.

Directorul executiv al organizaţiei, Viorel Furdui, a menţionat că tergiversarea negocierilor de formare a coaliţiei "are un efect negativ asupra populaţiei".

"Oamenii sînt îngrijoraţi. Aşteptăm că guvernarea se va apuca de treabă, deoarece în ultimii ani batem pasul pe loc. Autorităţile locale speră că pe lîngă proiectele noi, Guvernul nu va uita de reformele iniţiate anterior şi va analiza problemele care zădărniceau realizarea acestora", a spus el.

Primarul Cimişliei, Gheorghe Răileanu, consideră că "în condiţiile în care ţara are nevoie de stabilitate şi un mediu social-economic benefic, noua guvernare trebuie să dea dovadă de pragmatism şi maturitate politică".

"Problema autorităţilor locale constă în corupţia şi presiunea politică, exercitată de liderii de partid din Centru. Vrem să demonstrăm că sîntem dispuşi să fim aliaţi fideli ai guvernării, dar cu condiţia că în Centru nu vor fi oameni cu reputaţia pătată şi suspectaţi de corupţie", a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?