X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Găgăuzia a aderat la Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru”

19 dec. 2014,, 15:30   Economie
3383 3
Foto: gagauzia.moldova.org
Autonomia găgăuză a fost acceptată în Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” în calitate de membru cu drepturi depline cu drept de vot, de la 1 ianuarie 2015, informează NOI.md. Documentele respective au fost semnate de către conducerea autonomiei și reprezentanții Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”.

Șeful Direcției dezvoltare economică a Găgăuziei, Vitalie Chiurcciu, a menționat că Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” reunește trei județe din România (Prahova, Vaslui, Iași) și 22 de raioane din Republica Moldova. Euroregiunea reprezintă o formă integraționistă de conlucrare și contribuie la realizarea unor proiecte comune din contul mijloacelor financiare ale UE și României. În calitate de proiecte de succes realizate în Moldova în cadrul Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, Vitalie Chiurcciu a numit reconstrucția Cetății Soroca, dezvoltarea infrastructurii în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, implementarea diferitor proiecte de cooperare economică. Părțile organizează anual forumul de cooperare transfrontalieră, iar o dată în patru ani sînt desfășurate ședințe ale membrilor Euroregiunii.

Vitalie Chiurcciu a salutat decizia de a desfășura prima ședință, din anul 2015, a membrilor Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru” în orașul Comrat. Ședința va avea loc la începutul lunii martie 2015. Potrivit funcționarului, membrii Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru” au o atitudine binevoitoare față de autonomia găgăuză și manifestă dorință de a conlucra fructuos.

Șeful Direcției dezvoltare economică a Găgăuziei a menționat că aderarea autonomiei la această organizație va spori substanțial posibilitățile Găgăuziei în domeniul atragerii investițiilor străine și va oferi noi oportunități de participare la programele de granturi pentru realizarea proiectelor sociale.

Potrivit funcționarului găgăuz, Universitatea de Stat din Comrat deja negociază semnarea unui acord de cooperare cu două universități din Iași. Cu susținerea părții române se preconizează realizarea unor proiecte de creare la Universitatea de Stat din Comrat a unor laboratoare moderne, există proiecte și în domeniul ocrotirii sănătății.

Vitalie Chiurcciu a amintit că în ZEL „Vulcănești” o companie cu capital românesc deja produce cu succes plasă pentru construcții. Acest exemplu ar putea fi urmat și de alte companii din România. În domeniul cultural participarea la Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” îi va oferi Găgăuziei posibilitatea de a organiza festivaluri comune, concerte etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?