Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Familia lui Ion Butmalai nu crede că politicianul s-ar fi sinucis

15 dec. 2014,, 16:00   Societate
5702 2
Foto: kp.md
Fiii şi soţia deputatului din partea PLDM Ion Butmalai, găsit împuşcat săptămîna trecută la Cahul, nu cred în sinuciderea lui. Această opinie a fost exprimată luni, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag", de fiul de 24 de ani al parlamentarului – Ion.

El consideră că tatăl său "a fost un luptător pentru drepturile cetăţenilor republicii, un patriot, care tindea să procedeze cum a procedat domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare".

Butmalai fiul a îndemnat sursele mass-media să înceteze insinuările şi discutarea motivelor decesului tatălui său, considerînd că cuvîntul decisiv îl au organele de drept.

Avocatul familiei, Ana Ursachi, a menţionat că pe lîngă concluziile etico-morale ale rudelor defunctului, "există şi fapte din domeniul criminalisticii". „Butmalai era într-o poziţie care vorbeşte mai degrabă că el se apăra, decît manipula pistolul. Al doilea moment: au fost găsite două cartuşe, în diferite părţile ale corpului, şi o singură rană. Al treilea mister: rana nu poartă semne ale unui foc de armă tras îndeaproape. Al patrulea: porţile deschise. Deputatul întotdeauna le închidea şi aceasta o cunosc familia şi apropiaţii. Iar în ziua incidentului porţile erau larg deschise”, a spus avocata.

Potrivit ei, Butmalai tatăl cu cîteva zile înainte de incident a discutat cu familia despre serbarea Anului Nou, iar pe 9 decembrie intenţiona să meargă împreună cu fiii să cumpere brad.

"Spuneţi-mi, omul care să pregăteşte să moară va discuta cu fiul cel mai mare plecarea la studii în Olanda, iar cu cel mai mic – cumpărarea unei chitare? Nu prea cred", consideră Ursachi.

Ea este sigură că în moartea parlamentarului sînt implicați primii oameni în stat, inclusiv fostul său lider de partid, Vlad Filat, şi vicepreşedintele PDM, antreprenorul Vlad Plahotniuc, pe care Butmalai îl critica dur.

"Plahotniuc îl şantaja pe Filat, solicitînd ca cel din urmă să-l excludă pe Butmalai din lista de candidaţi în deputaţi din partea PLDM. Filat a îndeplinit cu smerenie. Pe Butmalai l-a indispus acest refuz, dar sînt sigură că acest fapt nu putea servi motiv pentru suicid", a spus juristul.

Ea consideră că ucigaşii doreau să pună mîna pe aşa-numita "mapă neagră" a lui Butmalai.

"Fiind secretar al Comisiei parlamentare permanente pentru securitate naţională şi ordine publică, el cu siguranţă avea acces la informaţii secrete. Inclusiv împotriva primelor persoane în stat. El a adunat aceste date. Mi-a arătat de departe mapa şi a promis că cîndva îmi va permite să mă uit în ea. Nu exclud că de publicarea conţinutului mapei se temeau mulţi. Apropo, mapa a dispărut", a explicat avocata, adăugînd că anchetatorii desfăşoară expertize traseologice şi balistice.

"De asemenea, aşteptăm de la operatorii de telefonie mobilă imprimarea convorbirilor decedatului. Toate aceste proceduri tehnice vor dura cel mult o lună. Iar apoi anchetatorii urmează să prezinte tabloul incidentului. Sînt sigură că va fi foarte neplăcut pentru guvernanţi", a spus Ursachi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?