X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Afacerile cu brazi: 12 ani și un profit de 5 la sută

15 dec. 2014,, 15:30   Business
3776 0
Foto: mk-lindon.co.uk
Începe vînzarea pomilor de Crăciun, fără de care Revelionul nu este o sărbătoare adevărată. Pentru ca să dăruiască copiilor și maturilor bucurie timp de două-trei săptămîni, brazii sînt crescuți cel puțin 12 ani. Directorul ÎS ”Silvica Iargara”, Ana Mișcenco, a comunicat că această gospodărie silvică oferă spre vînzare în acest an 1850 de brazi și 200 de pini, relatează NOI.md.

„Noi propunem pomi de Crăciun cu înălțimea de 1,5-2 metri, însă pentru ca ei să crească atît de frumoși și pufoși, sînt necesari 12 ani. În gospodăria noastră sînt brazi de 12-14 metri, cu vîrsta de 30 de ani. Înălțimea pomilor de Crăciun depinde de condițiile meteo, deoarece unii ani sînt mai secetoși, atunci ei cresc mai încet. De obicei, timp de un an ei adaugă cîte 20-40 de cm”, relatează Anna Mișcenco.

„În fiecare an noi plantăm în pepiniera cu suprafața de 2 ha cîte 10-12 mii de puieți, însă se prind doar circa 80 la sută. O parte dintre puieți noi îi cultivăm singuri, în pepiniere. Însă în Moldova sînt foarte puține semințe de brad, deoarece în țara noastră ele nu se maturizează la fel de bine, ca în România și Ucraina. De aceea, noi, în mare parte, procurăm puieți (cu înălțimea de 5-8 cm, pînă la 12 cm), pe care le aducem din România. Ei necesită 3-4 îngrijiri manuale (prășirea) și aproape în fiecare lună cîte o îngrijire mecanizată. Cînd brazii încep să adauge în înălțime, ei nu mai trebuie udați. Tăierea o facem doar la comandă, iar contractele cu clienții sînt încheiate cu trei-patru ani înainte.

Cultivarea brazilor, în principiu, este avantajoasă, dar o mare afacere cu ei nu poți face, deoarece sînt cheltuieli mari. În fiecare an cheltuielile de îngrijire a unui brad sau pin se ridică la 12-18 lei, însă în al 6-7-lea an se reduc pînă la 2-4 lei, deoarece ei nu mai au nevoie de îngrijire, ci doar de pază. Profitul nostru constituie doar 3-5 la sută. Ținînd cont de toate acestea, noi putem să vindem brazii și pinii la un preț ce nu depășește 36 de lei pentru un metru. Dar principalul este totuși faptul că noi aducem spiritul de sărbătoare în casele oamenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?