X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Moody's a menținut ratingul Moldovei, dar a indicat riscuri sporite în legătură cu relațiile susținute cu Rusia

15 dec. 2014,, 14:30   Economie
2769 0

Foto: dw.de

Agenția Internațională de Rating Moody's a menținut ratingul Moldovei la nivelul B3 stabil, însă a indicat riscuri mari în legătură cu relațiile susținute cu Rusia, relatează NOI.md. După cum se menționează în noul raport Moody's Investors Service pentru Moldova, economia țării noastre continuă să fie supusă unor riscuri sporite, cauzate de relațiile susținute cu Rusia (ratingul Baa2 negativ), din cauza dependenței accentuate de fluxul de mijloace bănești și importanța FR în calitate de piață mare de desfacere pentru produsele moldovenești și singurul furnizor de gaze în țara noastră.

Moody's menționează, de asemenea, că baza economică subdezvoltată a țării o face sensibilă la recesiunile ciclice ale economiilor principalilor parteneri comerciali, precum și la șocurile cauzate de condițiile climaterice nefavorabile. În raportul Moody's se menționează că recesiunea economică în Rusia va afecta și Moldova, deoarece va influența asupra salariului migranților moldoveni din Rusia. La rîndul său, acest fapt va determina reducerea remitențelor în Moldova. Transferurile bănești constituie în ansamblu circa 30 la sută din PIBul Moldovei, iar remitențele din Rusia ating circa 2/3 in valoarea lor totală.

În raportul Moody'sInvestors Service se indicăcătensionarearelațiilor cu Rusia, legată de recentasemnare de cătreMoldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la fel ar putea avea un impact negativ asupra Moldovei, dacă Guvernul FR va continua să restricționeze livrările de mărfuri moldovenești, iar Rusiei îi revin 20 la sută din volumul total al exportului moldovenesc. În acest context Moody'sspecificăcăintegrareamaiaprofundată cu UE vaspoririscurilepetermenscurt ale Moldovei, legate de un număr mare de efecte secundare în relațiile cu Rusia, ca în cazul interdicțiilor asupra livrărilor unui șir de mărfuri de export din Moldova în Rusia, cum ar fi vinurile, carnea și fructele. În document se relatează că gradul de incertitudine vizavi de livrările de gaze în Moldova a scăzut recent în urma prelungirii contractului de livrare a gazelor din Rusia pînă la finele anului 2015, însă dependența sporită a țării de gazele rusești creează riscuri pentru economia în ansamblu, în cazul restricționării livrărilor.

Din altă parte, Moody's menționează că Acordul de Asociere cu UE oferă posibilități comerciale și investiționale îmbunătățite pentru Moldova, deoarece deschide piețe noi prin intermediul ridicării treptate a taxelor vamale, precum și armonizării legislației, normelor și regulilor moldovenești din diverse sectoare, legate de comerț, cu cele europene. Agenția de Rating se așteaptă că Moldova va avea de cîștigat de pe urma perfecționărilor economice și instituționale doar în termen mediu și lung. Ea indică că va fi nevoie de timp pentru ca exportatorii de mărfuri din Moldova în UE să atingă standardele necesare de calitate, iar autoritățile să îmbunătățească mediul de afaceri și legislația în vederea sporirii atractivității Moldovei în calitate de beneficiar al investițiilor străine directe.

Potrivit Moody's, conflictul territorial nesoluționat din Transnistria, regiune separatistă din estul țării, de asemenea creează riscuri. În afară de aceasta, eficiența redusă a Guvernului, lipsa transparenței și corupția prezintă probleme pentru climatul de afaceri în țară, delimitînd posibilitățile de atragere a investițiilor străine directe și diversificarea economiei, care se sprijină acum în principal în remitențele migranților de muncă, care susțin cererea internă. Moody'smenționeazăcă ratingul Moldovei este menținut de o pondere relativ mică a datoriei externe și costurile mici de deservire a acesteia, datorită faptului că majoritatea creditelor au fost obținute în condiții avantajoase și sîntconcesionale. Moody'sindicăcă la fineleanului 2013 datoriaMoldovei a constituit 23,8 la sută din PIB și este mai redusă față de indicele mediu de 38,5 la sută în grupul țărilor cu ratingul B3. Totodată, ea a scăzut din anul 2009, cînd datoria a constituit 29,1 la sută din PIBul Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?