X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Activiștii pentru drepturile omului, persecutați la Tiraspol

15 dec. 2014,, 11:30   Societate
2514 0

Foto: adrianplaton.com

Reprezentanții Asociației Promo-LEX își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația apărătorilor drepturilor omului din regiunea transnistreană. Într-o scrisoare adresată oficialilor Republicii Moldova, Federației Ruse, Ucrainei, SUA și OSCE, ONG-ul precizează că presiunile administrației de la Tiraspol asupra activiștilor s-au intensificat, notează NOI.md.

Potrivit Promo-LEX, în anii 2013-2014, mai mulți reprezentanți ai societății civile au fost intimidați și calomniați pentru promovarea și apărarea drepturilor omului în regiune. Reprezentanții ONG-ului au făcute referire la cîteva cazuri în care activiștii au fost hărțuiți din cauza activității lor profesionale. Astfel, pe 5 decembrie curent, KGB-ul transnistrean i-a interzis accesul în regiune apărătorului drepturilor omului Alexandru Zubco, pe motiv că aceasta nu ar fi binevenit.

„În regiunea transnistreană, activitatea apărătorilor drepturilor omului este considerată drept una cu caracter subversiv, care ar atenta la securitatea regimului și administrației de-facto. Din aceste considerente, domeniul drepturilor omului este slab reprezentat la nivel local și nu există mecanisme sau instituții eficiente de monitorizare a situației”, se arată în demersul asociației.

În aceste condiții, Promo-LEX cere autorităților Republicii Moldova să adopte măsuri eficiente de protecție a apărătorilor drepturilor omului și să condamne public amenințările împotriva activiștilor. Totodată, ONG-ul solicită autorităților Federației Ruse să folosească toate mijloacele necesare de presiune asupra regimului de la Tiraspol, în vederea stopării fărădelegilor. Semnatarii scrisorii au adresat solicitarea către premierul Iurie Leancă, prim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, șeful misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, și ambasadorul Misiunii Permanente a Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?