X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Antreprenorii vor fi nevoiţi să achite „deservirea blocului”

12 dec. 2014,, 17:30   Business
7626 0

Foto: nbm.md

Consiliul Municipal a aprobat (la 4 decembrie) valoarea tarifului anual pentru deservirea blocului, deservirea tehnică şi reparaţia utilajului tehnic cu destinaţie generală, instalat în interiorul blocurilor, pentru proprietarii/arendaşii încăperilor nelocuibile în incinta caselor de locuit, relatează NOI.md.

Valoarea tarifului anual constituie 15,8 lei pentru un metru pătrat de suprafaţă totală (inclusiv TVA). Plăţile pentru aceste servicii vor fi efectuate lunar, în rate egale, pînă la data de 30 a lunii următoare. Dacă termenul de achitare va fi depăşit cu 15 zile, atunci pentru fiecare zi de întîrziere se va calcula o penalitate de 0,1 la sută.

Tariful în cauză constă din două părţi – nemijlocit pentru deservirea blocului locativ – 9,8 de lei pentru un metru pătrat, şi pentru deservirea tehnică – reparaţie – 6 lei pentru un metru păstrat. În prima parte a tarifului sînt incluse cheltuielile de întreţinere a blocului locativ şi a teritoriilor aferente (inclusiv teritoriul pentru colectarea deşeurilor casnice) – 3,8 lei pentru un metru pătrat, reparaţia curentă a elementelor de construcţie – 3,6 de lei pentru un metru pătrat, cheltuielile administrative – 2,4 lei pentru un metru pătrat. În cea de-a doua parte au fost incluse plata pentru furnizarea agentului termic – 2 lei pentru un metru pătrat, aprovizionarea cu apă caldă – 1,4 lei pentru un metru pătrat, livrarea apei potabile şi serviciile de canalizare – 2,6 lei pentru un metru pătrat.

În afară de aceasta, a fost aprobat modelul contractului care va fi încheiat între întreprinderile municipale (fostele direcţii locativ-comunale), care gestionează fondul locativ municipal, şi proprietarii/arendaşii încăperilor nelocuibile, amplasate în incinta blocurilor de locuit.

După cum a explicat această decizie a Consiliului Municipal membrul Comisiei municipale pentru gospodărie locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicaţii şi ecologie Victor Gurău, pînă acum, pentru proprietarii şi arendaşii spaţiilor comerciale nu exista un astfel de tarif (populaţia îl achită de mult timp). Din această cauză, în stabilirea rapoartelor între proprietarii de case de locuit şi arendaşii era un haos.

„La Chişinău sînt peste 118 de mii de metri pătrați de spaţii comerciale (în incinta caselor de locuit), date în arendă. Arendaşii acestor încăperi se folosesc de aceleaşi spaţii comune, construcţii inginereşti (lifturi, energie electrică în locuri comune, etc.), dar nu achită nimic. Posibil că unele sume se transmiteau cuiva prin scheme ilegale, însă bugetul municipal nu avea nimic din asta.

Noi am elaborat tariful şi am făcut totul posibil ca Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a Primăriei să prezinte un asemenea proiect al hotărîrii. În primul rînd, acesta este necesar pentru a efectua auditul încăperilor ocupate de structurile comerciale şi întreprinderile, precum şi a spori veniturile în bugetul local din contul achitării, în rînd cu persoanele fizice, a tarifului pentru deservirea tehnică a blocurilor locative. Cota acestui tarif este puţin mai mare decît pentru locuinţe, deoarece pentru încăperile utilizate în activitatea de antreprenoriat, plăţile trebuie să fie mai mari”, a comunicat consilierul municipal special pentru NOI.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?