Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Dezvoltarea relațiilor dintre India și Rusia irită SUA și Ucraina

12 dec. 2014,, 15:50   Externe
4072 6

Foto: ruvr.ru

Vizita neoficială a liderului Crimeii, Serghei Aksionov în India a provocat un scandal internațional. Washingtonul a cerut Delhi explicații, iar președintele ucrainean, Piotr Poroșenko a acuzat India că iubește banii.

SUA sînt foarte nemulțumite de comportamentul Indiei. Mai mult decît atît, în timpul vizitei președintelui rus, Vladimir Putin la Delhi au fost semnate acorduri serioase în sfera apărării, energiei și altele și acolo a fost primit șeful republicii rusești Crimeea, Serghei Aksionov. Mai mult decît atît, între Crimeea și organizația Parteneriatul indiano-crimeean a fost semnat un memorandum de înțelegere reciprocă.

Washingtonul nu a putut să-și ascundă iritarea. „Așa ceva poate înrăutății atmosfera în ajunul întîlnirii dintre premierul indian, Narendra Modi și președintele american, Barack Obama din luna ianuarie, cînd liderul american va sosi în India la ceremoniile consacrate Zilei Republicii”, a avertizat Departamentul de Stat al SUA.

Însă, India nu a susținut de la bun început sancțiunile antirusești ale Occidentului și nu intenționează să se orienteze spre opinia sa, cînd și cu cine să facă afaceri, relevă Igor Morozov, membru al Comitetului pentru afaceri externe al Consiliului Federației al Rusiei.

„Premierul Modi este un politician internațional foarte serios, care conduce o țară cu un capital uman și industrial enorm. Aceasta este una din cele mai mari economii mondiale. Evident, fiind partener al Rusiei în cadrul BRICS, ea dezvoltă cu ea relații independent de poziția Occidentului, inclusiv a SUA. În ceea ce privește călătoria șefului crimeean, Serghei Aksionov, Crimeea este un subiect al federației, care se află în cadrul spațiului economic și politic unic al Rusiei. Faptul că guvernatorul unui subiect al Federației Ruse a mers în India este o practică comună. Cu președintele, premierul întotdeauna merg guvernatori. Această practică se află în cadrul lumii contemporane civilizate. India împreună cu China și Rusia se declară în favoarea formării lumii multipolare. Însă acest lucru nu este înțeles deocamdată de americani”.

Șeful Crimeii, Serghei Aksionov nu a participat la programul oficial al vizitei președintelui rus. El a avut altă ordine de zi. În timpul întîlnirii cu cercurile de afaceri indiene el a schițat direcțiile principalele în care se poate dezvolta cooperarea dintre India și Republica Crimeea. Este vorba despre turism, prelucrarea producției agricole, producția de medicamente, exportul de produse alimentare, domeniul tehnologiilor înalte.

Vizita fructuoasă a lui Serghei Aksionov a provocat iritarea președintelui ucrainean. Piotr Poroșenko a acuzat India că acordă banilor o atenție foarte mare. Se pare că cooperarea ruso-indiană, între altele și crimeeano-indiană promite beneficii importante ambelor părți. Miliardarul, Piotr Poroșenko nu a putut să trateze în mod adecvat această informație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?