Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Perspectivele negocierilor dintre Kiev şi Donbass

11 dec. 2014,, 17:50   Externe
3218 2

Foto: obozrevatel.ua

Kievul sabotează procesul de reglementare a situaţiei din estul Ucrainei. Negocierile de la Minsk cu reprezentanţii Donbassului au fost subminate. Conferinţa video nu a avut loc.

Experţii trag concluzia că Ucraina refuză să poarte un dialog deoarece intenţionează să renunţe la acordurile de la Minsk.

Întîlnirea grupului de contact de la Minsk, consacrată situaţiei din Donbass, nu-şi are rostul, a declarat ex-preşedintele ucrainean Leonid Kucima, care, în ultimul timp, a reprezentat Kievul oficial la negocierile cu liderii republicilor populare Doneţk şi Lugansk. La 10 decembrie, reprezentanţii Kievului şi Donbassului urmau să ia legătura pe Skype. Dar Ucraina a rezolvat simplu problema: la ora asupra căreia s-a convenit nimeni nu a răspuns la telefon, a declarat Denis Puşilin, trimis special la tratativele de la Minsk.

După declaraţia lui Leonid Kucima a fost clar de ce. Dacă persoana care avea sarcina să depună eforturi pentru reglementarea conflictului prin intermediul dialogului refuză să vorbească, sînt clare intenţiile Ucrainei. Această poziţie este regretabilă, declară Vasili Lihaciov, membru al Comisiei pentru CSI şi Integrarea Eurasiatică din Duma de Stat.

„Sînt convins că activitatea pe baza acordurilor de la Minsk şi a principiilor generale de drept internaţional, a standardelor umanitare trebuie să continue în mod obligatoriu. În prezent, ea este sigura bază politico-juridică pentru realizarea dialogului dintre Kiev şi Donbass. Însă se creează impresia că reprezentantul Kievului la negocierile de la Minsk, Leonid Kucima, tergiversează acest dialog, evită să rezolve probleme concrete. Scopul este crearea de oportunităţi pentru concentrarea militarilor ucraineni şi continuarea operaţiunii militare în estul Ucrainei. Acest lucru este foarte regretabil”.

Primele negocieri au avut loc la Minsk, la 5 septembrie. Atunci militarii ucraineni au suferit o înfrîngere zdrobitoare. Drept urmare, a fost elaborat un memorandum privind încetarea focului, retragerea tehnicii grele de pe linia frontului, schimbul de prizonieri, conferirea unui statut special regiunilor Lugansk şi Doneţk. Însă de pe această listă s-a realizat doar schimbul de prizonieri. Militarii ucraineni au continuat să tragă asupra Donbassului. Legea privind statutul special a fost adoptat de Rada Supremă, dar a fost în curînd anulat de preşedinte. A început o blocadă economică asupra Donbassului. Toate acestea contravin clar acordurilor de la Minsk şi nu contribuie la reglementarea conflictului.

Donbassul şi Moscova se pronunţă pentru respectarea acordurilor încheiate şi reluarea dialogului cu Kievul la Minsk. Dar acest lucru necesită voinţă politică din partea Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?