X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Refugiaţii transnistreni: Vom lupta pînă la capăt

10 dec. 2014,, 17:00   Societate
5586 2
Foto: canal3.md
De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, marcată pe 10 decembrie, refugiaţii transnistreni afirmă că vor continua să lupte pentru drepturile lor şi îi îndeamnă şi pe alţi cetăţeni să facă acelaşi lucru.

Preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatol Bîzgu, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că autorităţile municipale continuă să încalce drepturile veteranilor, invalizilor de război şi refugiaţilor transnistreni, desconsideră deciziile instanţelor de judecată şi promovează un nivel înalt de corupţie.

"Cei care se află în Primăria Chişinău, dar şi autorităţile centrale nu vor înţelege niciodată prin ce am trecut noi. În timpul conflictului transnistrean din 1992 am fost cu toţii de partea forţelor constituţionale, iar acum acestea luptă împotriva noastră. Degrabă nu vom fi etichetaţi drept proruşi sau prosocialişti, dar terorişti", a spus Bîzgu.

În opinia lui, este inadmisibil ca într-un stat de drept deciziile instanţelor de judecată să nu fie luate în consideraţie de autorităţi.

"Am obţinut cîştig de cauză nu doar în instanţele naţionale, dar şi la CEDO. Dar autorităţile nu țin cont de nimic. În cadrul Primăriei este o corupţie la cel mai înalt nivel. Pentru orice decizie se plăteşte. Noi însă am decis să nu oferim niciun bănuţ. Nu vom ceda şi vom continua să ne apărăm drepturile pe căi legale", a spus el, precizînd că "este extrem de dificil să lupţi cu un sistem corupt şi mafiot".

Preşedintele Mişcării susţine că dispune de o listă cu funcţionari de la Primărie care pe parcursul ultimilor ani au acumulat averi fabuloase, ce nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi nu pot fi justificate.

"Intenţionam să fac publică această listă, însă deja sînt sunat cu insistenţă de la poliţie şi mi se cere să prezint probe şi să divulg sursele care mi-au pus la dispoziţie toate informaţiile. Sînt şantajat cu deschiderea unui dosar penal. De aceea am decis să mai amîn divulgarea numelor acestor funcţionari pînă cînd se vor mai linişti lucrurile şi voi scăpa de presiunile la care sînt supus din partea autorităţilor. Între timp vom extinde această listă pe care oricum o vom face publică", a spus Bîzgu.

Potrivit lui, refugiaţii şi veteranii de război "vor continua să stea pe baricade pînă cînd drepturile lor nu vor fi respectate".

"Am luptat timp de 10 ani, iar acum, cînd sîntem pe ultima sută de metri, nu vom ceda", a spus el.

Preşedintele Mişcării şi-a exprimat regretul că instituţiile internaţionale acordă bani unor organizaţii din Moldova, care de ochii lumii luptă cu corupţia sau pledează pentru respectarea drepturilor omului.

"Avem informaţii că prin intermediul acestor organizaţii mai degrabă se spală bani decît se apără drepturile omului. Noi nu sîntem finanţaţi de nimeni, toate resursele financiare de care dispunem sînt acumulate din cotizaţiile membrilor. Este vorba de o sumă de cîteva mii de lei lunar", a spus Bîzgu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?