Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Formuzal: Descentralizarea din Moldova a eşuat cu succes

9 dec. 2014,, 09:34   Societate
3662 1

Foto: moldnews.md

Descentralizarea, demult promisă Găgăuziei de autorităţile Moldovei, "a eşuat cu succes", consideră başcanul autonomiei, Mihail Formuzal.

Într-un interviu pentru ziarul "Вести Гагаузии", citat de agenţia "Infotag", el şi-a exprimat regretul că "timp de 20 de ani politicienii aşa şi nu au ajustat legislaţia Republicii Moldova la Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri)".

"În ultimii cîţiva ani a fost adoptat un număr enorm de legi cu deviza integrării europene şi în conformitate cu standardele Europei, dar în niciuna nu este menţionată Găgăuzia", a spus şeful autonomiei.

El consideră că "în schimbul luptei cu corupţia se observă prosperarea acesteia".

"Aceste tendinţe negative sînt promovate în regiuni de sus. Nu există criterii de repartizare a resurselor pentru investiţii de capital. Ministerele sînt transformate în filiale ale partidelor. Volumul enorm de granturi europene sînt asimilate de clanurile familiale de partid şi Găgăuzia, de regulă, intenţionat este prejudiciată financiar. Practica de selectare de către centru a personalului în baza criteriului de rudenie şi cumetrism a complicat interacţiunea cu organele centrale. Lipsa totală a reprezentanţilor noştri naţionali în organele centrale şi ministere a creat tensiuni inoportune", a spus başcanul.

Potrivit lui, "au apărut primele semne ale discriminării în baza principiului naţional, iar oligarhii, prin resursele media, au creat separatişti în Găgăuzia, ceea ce nu corespunde realităţii".

Formuzal consideră că "are loc o amplă discreditare media a ideii de autonomie" şi nu exclude că "astfel se pregăteşte lichidarea Găgăuziei".

În pofida acestui fapt, bașcanul consideră că "Viitorul Găgăuziei este într-o Moldovă unită".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?