Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Negocierile de pace de la Minsk: pași spre realitate

8 dec. 2014,, 15:10   Externe
2980 2
Foto: ruvr.ru
O nouă rundă de negocieri între reprezentanții Kievului și Donbassului este programată pentru 9 decembrie la Minsk, capitala Belarusului.

Părțile urmează să elaboreze un grafic de acțiune privind punerea în aplicare a prevederilor Acordului de pace de la Minsk, inclusiv retragerea armamentului greu de către ambele părți și încetarea focului.

Președintele Ucrainei, Piotr Poroșenko, a decis să instituie „regimul liniștii” pe data de 9 decembrie. În acest fel, liderul de la Kiev a recunoscut că, în ciuda acordului încheiat anterior, trupele ucrainene lansează tituri de artilerie asupra Donbassului. Prin urmare, putem spune că s-a anunțat un armistițiu în cadrul unui armistițiu în vigoare. În plus, existî speranța că de data aceasta locuitorii din Donbass vor primi cu adevărat o șansă de a avea nopți cu un somn liniștit.

Cel puțin, autoritățile de la Kiev s-au gîndit pentru prima dată la populația din Donețk și Lugansk ca la niște oameni cu drepturi depline, inclusiv dreptul de a vota. Kievul a recunoscut că, fără negocieri directe cu reprezentanții din Donbass, confluctul nu poate fi soluționat.

Nu Europa, nu SUA, nu Rusia, ci Kievul și forțele de autoapărare trebuie să poarte negocieri. De aceea, locul ales pentru întîlnire este Minskul, și nu Geneva, așa cum insistau unii politicieni de la Kiev, inclusiv premierul Arseni Iațeniuk, subliniază politologul Victor Kuvaldin. „Este evident ce se ascunde în spatele locului ales pentru întîlnire. La Minsk, reprezentanții autoproclamatelor republici vor participa pe picior de egalitate. La Geneva, însă, ei nu ar fi participat, în schimb SUA ar fi fost prezente. Este o dovadă că vrei sau nu vrei, dar trebuie să porți negocieri, trebuie să dicuți cu conducerea republicilor autoproclamate, cu oamenii care au primit sprijin din partea poporului în cadrul alegerilor” .

De fapt, există deja un acord. Mai e nevoie doar de voință politică pentru a pune în aplicare documentul semnat acum trei luni. În cadrul negocierilor desfășurate la Minsk pe 5 și 19 septembrie, s-a decis, între altele, încetarea confruntărilor armate și crearea unei zone demilitarizate pe o rază de 30 de kilometri de linia de front. Documentul a fost aprobat atît de OSCE, cît și de ONU. În realitate, Kievul a profitat de încetarea ostilităților pentru reamplasarea trupelor, completarea efectivelor și reaprovizionarea cu armament.

În consecință, teritoriile controlate de forțele de autoapărare au continuat să fie atacate cu lansatoare de racghte de tip Grad, Smerci și altele. Datele arată că zilnic sînt uciși civili în Donbass. Observatorii OSCE au confirmat: proiectilele sînt lansate dinspre pozițiile forțelor ucrainene.

Și totuși mai există speranța că, după negocierile de pe 9 decembrie, în Donbass va fi instituit un adevărat armistițiu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?