Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Avicultorii în aşteptare: Va recunoaşte oare Europa calitatea produselor noastre?

5 dec. 2014,, 12:15   Economie
3174 0
Foto: all.ua.biz
„Timp de o săptămînă specialiştii europeni au testat laboratorul nostru pentru determinarea calităţii cărnii de găină şi a ouălor. Dacă specialiștii europeni vor accepta și recunoaște metodologia noastră de determinare a calității, în special în privința salmonelei, și vor certifica laboratorul nostru, vom putea reveni pe piețele vechi în condiții de concurență la prețuri și calitate”, a comunicat pentru NOI.md preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări, Ion Bîzgu.

Biroul Naţional de Statistică a comunicat că în primele trei trimestre ale anului curent volumul de fabricare a produselor de carne a sporit cu 25,3 la sută faţă de perioada similară a anului 2013. În perioada raportată consumatorilor le-au fost furnizate 10.862,9 tone de carne, inclusiv subproduse de categoria I (o creştere de 47,4 la sută). De asemenea, s-a majorat cu 28,4 la sută volumul de producere a cărnii de găină, atingînd 16470,6 de tone. Totodată, producţia de salamuri s-a micşorat cu 3 la sută (11.364,3 de tone), cea de conserve din carne – cu 14,4 la sută (659,3 tone).

Valoarea totală a produselor de carne furnizate în această perioadă pe piaţa internă şi cea externă a constituit 2 miliarde 106,4 milioane de lei, inclusiv exportul de produse a alcătuit 352 de milioane de lei. Comentînd creşterea volumului de producere a cărnii dietetice de pasăre, președintele Asociaţiei a menţionat că la realizarea acestui fapt a contribuit majorarea volumului de producere a cărnii de pui broiler.

„Da, a fost suspendat procesul de producere la avicolele Vadul lui Vodă, Floreni şi Bucoveţ. Dar! Legea pieţei spune: o întreprindere dispare, două apar în loc. Antreprenorii au înţeles că producerea cărnii de pui broiler la una-două ferme este foarte avantajoasă. Două ferme – 50 de mii de păsări. Pentru obţinerea unei găini cu greutatea de un kilogram sînt necesare 40-50 de zile şi se obţin 50 de tone de carne fină, la care cererea este în continuă creştere în Moldova. Cinci cicluri şi iată că aveţi 200 de tone pe an. Am vorbit de nenumărate ori că dezvoltarea aviculturii duce la creşterea avantajoasă a producției de grîne ”, a specificat expertul.

Interlocutorul a amintit că “pînă în anul 2006 Moldova a exportat în România pînă la 100 de milioane de ouă de găină. Astăzi noi exportăm în Georgia, Iran şi alte ţări cel mult 10 milioane de ouă”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?