X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Presa liberă din Ucraina ține la secret informațiile de interes public

5 dec. 2014,, 01:30   Externe
2141 0
Foto: ictv.ua
Autoritățile de la Kiev au recunoscut producerea unui accident la centrala nucleară Zaporojie. Avaria s-a produs încă pe 28 noiembrie, însă mass-media locale au primit ordin să treacă sub tăcere incidentul.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa și are o putere totală de 6.000 de MW. Pentru comparație: centrala atomoelectrică de la Cernobâl avea o putere de 4.000 MW, iar accidentul produs în 1986 a șocat o lume întreagă. Imediat după producerea tregediei de la Cernobâl a fost adoptată o convenție internațională prin care Ucraina a fost obligată să informeze Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) despre orice incident produs la instalațiile sale nucleare, incident care ar putea afecta și alte țări.

Însă Kievul a preferat să treacă sub tăcere accidentul de la Zaporojie. Milioane de oameni din diferite regiuni ale Ucrainei au rămas fără căldură și lumină în apartamente, iar presa a preferat să țină totul secret. Mass-media ucrainene au primit ordin să nu scoată niciun cuvânt. Abia după ce specialiștii au anunțat că nu s-au înregistrat scurgeri radioactive, iar informații despre pene masive de curent în Ucraina au început să apară în presa internațională, Kievul a recunoscut producerea unui accident la centrala nucleară Zaporojie.

Pentru a înceta să-și mai facă griji în privința informațiilor care apar în presă, autoritățile de la Kiev au decis să creeze Ministerul Informației. Instituția din cadrul Guvernului de la Kiev are misiunea să se ocupe de politica informațională a statului: să îmbunătățească imaginea Ucrainei și să respingă influența externă asupra spațiului informațional intern.

„Ministerul adevărului”, așa a fost numită de către jurnaliști noua instituție guvernamentală, spune Serghei Jelezniak, membru al Comisiei pentru politica informației din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse. „Regimul ucrainean promovează genocidul și o politică barbară față de cetățenii din Republicile Populare Donețk și Lugansk. Pentru a trece sub tăcere consecințele acestui fapt, regimul ucrainean adoptă măsuri speciale pentru a denatura informațiile. Cel mai probabil aceste este motivul pentru care regimul ucrainean a creat un minister special”.

De altfel, Kievul a început de multă vreme să depună eforturi în această direcție. După lovitura de stat din februarie, Ucraina a interzis difuzarea posturilor rusești de televiziune, a restricționat accesul pe teritoriul țării a actorilor și cântăreților ruși, au fost revocate licențele pentru ziarele și revistele de limba rusă, au fost interzise filmele rusești în cinematogralele din Ucraina. Pentru a umple acest vid informațional, Kievul intenționează să rupă fraze din context și să prezinte informații eronate. Acesta este scopul Ministerului Informației.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?