Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Reprezentanții societății civile către noua guvernare: Vom reacționa dur

4 dec. 2014,, 12:02   Politică
3281 2
Foto : consiliulong.md
Un grup de ONG-uri a lansat astăzi un apel la adresa celor trei partide proeuropene care vor forma majoritatea parlamentară, în care i-a îndemnat să nu repete greșelile comise anterior și să se țină de angajamentele asumate. Apelul a fost semnat de reprezentanții Consiliul Naţional al ONG-urilor, ai Consiliul Naţional pentru Participare și ai altor zeci de ONG-uri, notează NOI.md.

Potrivit semnatarilor, Republica Moldova are acum o șansă unică de reformare, iar cele trei partide – PLDM, PD și PL, cărora o parte din electorat le-a acordat creditul de încredere, nu pot rata această ocazie.

„Semnatarii acestui apel sînt ferm convinși că parcursul european este unica direcție corectă în dezvoltarea țării și cer partidelor să formeze cît mai curînd o coaliție, informînd societatea periodic despre negocieri. Împărțirea funcțiilor pe criteriul politic este inadmisibilă. Să facă public imediat acordul de constituire a coaliției de guvernate în variantă completă, inclusiv anexele, fără secretizări. Să intensifice eforturile pentru implementarea eficientă a reformelor inițiate, în special reformarea justiției, combatere corupției și asigurarea funcționalității CNI”, a precizat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Reprezentanții Consiliul Naţional al ONG-urilor mai cer coaliției nou-formate să adopte în primele 100 de zile de mandat acel pachet de legi importante care a fost tărăgănat de legislatura anterioară. Este vorba de proiectul de lege privind controlul tutunului, proiectul privind introducerea cotei minime de reprezentare pentru femei și bărbați în structurile puterii, legea privind finanțarea partidelor politice, precum și proiectul privind transparentizarea proprietății asupra instituțiilor mass-media. De asemenea, membrii ONG-urilor solicită guvernanților ca noul program de guvernare să fie consultat cu societatea civilă.

„Organizațiile vor monitoriza îndeaproape parcursul reformelor și nu vor tolera abateri sau inconsecvențe în implementarea acestora. Vom reacționa dur atunci cînd Guvernul se va abate”, a precizat la rîndul său directorul Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea.

„Viitorul a venit! Munciți, lucrați pentru acest viitor luminos al fiecărui cetățean din țară”, a menționat politologul Olga Nicolenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?