Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Gazele de şist şi mania occidentală a spionajului

3 dec. 2014,, 22:00   Externe
1963 0
Foto: rus-obr.ru
Ziarul londonez The Financial Times a descoperit „mâna Moscovei” în inima Uniunii Europene. Potrivit ziarului, acţiunile de protest împotriva explorării zăcămintelor de şist, care au cuprins ţările din Europa Centrală şi de Est în anii 2012-2013, au fost sponsorizate de Rusia, mai concret de compania rusească Gazprom.

O declaraţie similară a făcut şi ziarul american The New York Times. Autorii publicaţiilor prezintă sume concrete pe care partea rusă le-ar fi cheltuit, dar, în acelaşi timp, recunosc că nici măcar serviciile secrete nu au reuşit să găsească nicio dovadă.

În atenţia presei occidentale au intrat demonstraţiile legate de activitatea companiei Chevron în Bulgaria, România şi Lituania. Supărările şi dezamăgirile Chevron şi ale colegilor lor pot fi înţelese: totuşi este vorba despre pierderea unui segment important al pieţei. Însă Occidentul a construit o întreagă schemă de spionaj, care cuprinde aproape întreaga Europă Centrală şi de Est. Protestele împotriva proiectelor legate de gazele de şist în Bulgaria au fost provocate de mass-media pro-rusă, plătită de Moscova. Nici în România nu s-a putut face nimic fără „mâna Moscovei”. După afirmaţiile The New York Times, „în protestele bine organizate şi finanţate” împotriva exploatarea gazelor de şist în această ţară a fost implicată direct compania rusească Gazprom. Deşi chiar serviciile române de informaţii recunosc că n-au niciun document care să dovedească implicarea părţii ruse în protestele „anti-şist”.

Interesant este că protestele au avut loc în Bulgaria, România şi Lituania în anii 2012-2013, dar despre „mâna Moscovei” a început să se vorbească acum, când sunt în toi discuţiile privind securitatea energetică a Europei şi soarta proiectelor americane legate de gazele de şist. Ele devin tot mai puţin rentabile în condiţiile scăderii preţurilor la petrol. Şi în SUA se consolidează poziţiile adversarilor aşa-numitei „revoluţii de şist”. După cum menţionează ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, „unul dintre cele mai importante rezultate” ale campaniei electorale americane de la începutul lunii noiembrie a fost bilanţul referendumului desfăşurat în oraşul Denton (Texas) în privinţa exploatarea gazelor de şist prin controversata fracturare hidraulică, pe care companiile americane o impun Europei. Cei mai mulţi alegători (59%) au votat pentru interzicerea acestei metode care aduce mari daune mediului înconjurător. După logica publicaţiilor The Financial Timesşi The New York Times, adversarii exploatării gazelor de şist în Texas au fost, fără îndoială, finanţaţi tot de Rusia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?