Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Observatorii OSCE: Alegerile pentru Parlamentul Moldovei au fost bine organizate şi administrate

2 dec. 2014,, 09:20   Politică
2785 1
Foto: ria.ru
Alegerile pentru Parlamentul Moldovei au avut o largă alternativă politică şi au fost bine organizate. Este concluzia enunțată luni, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii delegaţiei OSCE, care au urmărit organizarea alegerilor şi procesul de vot în ziua de 30 noiembrie.

Potrivit agenţiei "Infotag", observatorii au recunoscut că excluderea unui candidat electoral cu o zi înainte de alegeri (Partidul „Patria” în frunte cu businessmanul Renato Usatîi - "I") "a generat întrebări în privinţa timpului şi circumstanţelor acestei situaţii".

Observatorii şi experţii au recunoscut că în linii generale participanţii la alegeri au avut acces liber la presă, deşi o anumită influenţă politică la anumite surse mass-media a dus la "o reflectare părtinitoare a campaniei".

"În general, alegerile au fost desfăşurate la nivelul corespunzător, alegătorii au avut posibilitatea să-şi aleagă speranţele politice şi candidaţii preferaţi", a spus EminOnen, coordonatorul special şi şeful misiunii temporare de observatori ai OSCE.

Avînd în vedere acest fapt, excluderea tîrzie din cursă a unui partid promiţător a aruncat o umbră pe ultimele zile ale campaniei electorale.

"Pe fundalul aşteptărilor geopolitice ale Moldovei, candidaţii s-au putut întrece în condiţii liniştite şi cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale", menţionează OSCE în comunicatul său de presă.

În document se spune că modificările operate în listele de candidaţi în deputaţi cu o săptămînăpînă la alegeri denotă că unii candidaţi în deputaţi continuau să lucreze la posturile de stat, ignorînd diferenţele dintre serviciul de stat şi activitatea preelectorală.

Observatorii au menţionat un număr minor de încălcări, care fac parte din accesul neegal pentru desfăşurarea întrevederilor cu alegătorii.

"Alegerile în general au fost desfăşurate profesional şi transparent, acestea au corespuns intereselor majorităţii participanţilor", se menţionează în document.

Noul registru electronic al alegătorilor a devenit o realizare pozitivă, deşi implementarea acestuia, din cauza problemelor de infrastructură, a introdus unele dificultăţi. Prelucrarea datelor alegătorilor în ziua alegerilor a întîmpinat probleme tehnice.

Arta Dade, coordonatorul misiunii de observatori, a spus că mii de oameni la secţiile de vot şi în comisii au muncit intens pentru ca alegerile să fie desfăşurate bine. "Îi aplaud. Defectarea registrului electronic al alegătorilor este o defectare nefericită la alegeri, care în rest au trecut bine", a subliniat el, menţionînd munca eficientă a femeilor din comisii.

Jan Petersen, coordonatorul misiunii de observatori ai ОSCE/ODIHR, a spus că în pofida nivelului înalt de organizare a alegerilor parlamentare, ţara mai are rezerve pentru îmbunătăţirea procesului electoral, în particular, la nivel electoral, pentru ca pe viitor campaniile electorale din Moldova să fie mai bune în ceea ce priveşte crearea condiţiilor egale pentru toţi participanţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?