Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Poisic: Autoritățile moldovene îngroapă banii în pămînt (VIDEO)

1 dec. 2014,, 17:15   Societate
4909 2
Foto: noi.md
„Autorităţile noastre foarte mult vorbesc despre necesitatea identificării unor surse alternative de energie, despre creşterea eficienţei energetice, însă nu le utilizează, din motive deocamdată neînţelese, sau sabotează conştient rezervele existente în acest domeniu”, a declarat pentru NOI.md colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

„Cîtă gălăgie în jurul producerii şi utilizării biocombustibilului! Ei bine, putem doar să salutăm dezvoltarea acestei ramuri a economiei, trecerea multor instituţii publice, în special în localitatea rurală, la un combustibil mai ieftin. Dar nu trebuie să uităm că noi nu avem atîtea deşeuri în agricultură ca să-i asigurăm pe toţi cu biocombustibil. În plus, însăşi ideea este bună, doar cu condiţia existenţei unor granturi pentru asigurarea (gratuită) cu utilajul necesar, care este foarte scump”, a precizat expertul.

Totodată, interlocutorul a menționat că întreaga lume, inclusiv vecinii noştri cei mai apropiaţi, demult au trecut la tarife diferenţiate pe zone orare, încurajînd astfel cetăţenii de rînd să folosească tehnica de uz casnic în timpul nopţii, şi nu ziua, cînd, din cauza funcţionării întreprinderilor, reţeaua este supraîncărcată.

„Încă în anul 2002 Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat o hotărîre potrivit căreia tariful la energia electrică consumată de consumatori după ora 23:00 este calculat cu aplicarea coeficientului 0,6. Adică, dacă dumneavoastră spălaţi rufele după ora indicată, atunci energia electrică ar trebui să vă coste de două ori mai puţin. La noi, din motive inexplicabile, această hotărîre nu a putut fi aplicată, deşi ştiu sigur că statul se străduieşte să procure energia electrică din Ucraina în orele de noapte, adică mai ieftin, iar nouă ne-o vinde cu preţul pentru orele de zi. Putem numai să intuim în ale cui buzunare rămîne diferenţa”, a continuat economistul.

„Pe lîngă acestea, la noi prosperă distracţia naţională de aîngropa ca Buratino bănişorii în pămînt. Am început fuzionarea SA „Termocom” cu CET-1 şi CET-2, dar aceasta deja contravine normelor Pachetului III Energetic, pe care l-am semnat cu UE.Dar în același timp am scăpat din vedere ce vom face cu cele 20 de cazangerii mici, preţul unei gigacalorii produse de ele fiind de 4 ori mai mare decîtpreţul energiei termice livrate de CET. Diferenţa va fi suportată de chişinăuienii de rînd. Am însuşit creditul în valoare de 10 milioane de euro şi am schimbat ţevile reţelei de termoficare de pe bulevardul Ştefan cel Mare, însă anterior, de la reţea au fost debranşaţi asemenea consumatori mari, cum sînt sediile Parlamentului și Guvernului şi multe alte instituţii publice. Acest fapt la fel se va răsfrînge asupra bunăstării locuitorilor capitalei”, a specificat savantul.

Ce impact asupra tarifelor la energie electrică va avea linia de transport a energiei electrice din Fălciu (România)pînă în Goteşti (Moldova), pentru a cărei construcţie s-au cheltuit milioane, dar prin care nu a fost transportat niciun kilowatt de energie electrică. Lista unor astfel de PR-construcţii poate fi continuată”, a conchis Poisic.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?