Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Observatori: Alegerile din acest an au fost organizate mai bine ca cele din 2010

1 dec. 2014,, 11:05   Politică
2817 0
Foto: politik.md
Scrutinul parlamentar din 30 noiembrie a fost organizat mai bine din punct de vedere tehnic și logistic, comparativ cu cel din 2010. Concluzia aparține observatorilor din cadrul Asociației Promo-LEX, care au monitorizat pe parcursul zilei de ieri mersul scrutinului în diferite localități din țară, informează NOI.md.

Potrivit expertului Pavel Postică, pe parcursul zilei de ieri au fost atestate și anumite deficiențe, care ar putea stîrni discuții aprinse în societate. Una dintre problemele cele mai stringente ține de căderea Registrului electronic al alegătorilor.

„Din punct de vedere tehnic, apreciem efortul organelor electorale și putem să recunoaștem că alegerile au fost organizate la un nivel mult mai înalt. Sigur că anumite deficiențe vor ridica suspiciuni vizavi de rezultatele alegerilor și vor stîrni și polemici în societate”, a menționat Postică.

Încălcările atestate de observatori în secțiile de vot se referă la tentativele de mituire, intimidare și influențare a alegătorilor. În cîteva birouri electorale, au fost atestate și cazuri de aplicare a violenței, spun membrii ONG-ului. Unele dintre aceste incidente au fost documentate și de polițiști, urmînd a fi anchetate. Totodată, în satul Tănătarii Noi, raionul Căușeni, alegătorii au fost transportați la secțiile de vot cu o mașină cu numere guvernamentale de către reprezentanți ai PLDM.

„Au fost constatate tentative de recompense materiale în 0,8% din secții, iar în alte 1,2% din cazuri alegătorii au fost influențați să-și dea votul pentru cineva. Acte de violență sau intimidări am avut în 1,1 % din secții, acesta fiind înregistrate pe parcursul ultimelor trei ore ale votării”, a precizat Postică.

Menționăm că scrutinul parlamentar de ieri a fost monitorizat de peste 4200 de observatori locali și internaționali.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?