X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Observatorii semnalează primele încălcări la alegeri

30 noi. 2014,, 11:06   Politică
2836 0
Foto : noi.md
Zeci de secții de votare din întreaga țară au fost deschise astăzi cu o întîrziere de 30, 40 și chiar 55 de minute, au anunțat reprezentanții Asociaţiei Promo-LEX. Totodată, în mai multe secții de vot au fost depistate probleme de ordin tehnic și organizatoric, arată datele instituției, care se referă la primele ore de vot, informează NOI.md.

„Au fost înregistrate cîteva situații în care secțiile de votare s-au deschis cu întîrziere destul de mare. De exemplu secția de votare Pelenia, Drochia, din cauză că nu era lumină, cea din Bașcalia, Basarabeasca, deoarece membrii borului electoral nu pregătise procesul verbal. Cu întîrziere au fost deschise și unele secții de vot din Varnția, Anenii Noi, Telenești, Cărpineni, Strășeni, Florești, o secție din Chișinău”, a precizat Pavel Postică, șeful efortului de monitorizare a alegerilor din partea Promo-LEX.

De asemenea, observatorii ONG-ului au raport o serie de deficiențe tehnice în ceea ce privește pregătirea secțiilor de vot. În unele birouri, s-a constatat lipsa energiei electrice, a agentului termic sau iluminarea proastă a încăperilor. Totuși, cea mai stringentă problemă ține de blocarea, la orele dimineții, a Registrului de stat al alegătorilor. Potrivit lui Pavel Postică, membrii birourilor electorale din teritoriu nu au gestionat eficient situația în urma blocării sistemului automatizat de stat „Alegeri”.

„Observatorii au început să raporteze deficiențe tehnice, pauze și întreruperi de 5-10 minute, ca pînă la urmă sistemul să fie inaccesibil în genere. Probabil instruirea membrilor organelor electorale a fost un pic deficitară. Nu toți președinții birourilor electorale au știut ce trebuie să facă. În anumite secții de votare s-au creat ambuteiaje”, a precizat Postică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?