X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

BNM a instituit administrare specială la Banca de Economii

29 noi. 2014,, 14:15   Economie
6410 0
Foto : deschide.md
Banca Națională a instituit ieri administrare specială la Banca de Economii ca urmare a situației precare de la instituția financiară. Administrator a fost numit Ion Ropot, şeful Direcţiei Supraveghere specială şi din oficiu din cadrul BNM, potrivit unor surse din sistemul financiar bancar. Potrivit surselor, anunțul oficial va fi făcut public de BNM, abia luni dimineață.

Banca centrală ar fi luat decizia, ieri, în jurul orei 17:00. Informația a fost confirmată pentru deschide.md de mai multe surse însă până la ora publicării materialului nici guvernatorul BNM, Drăguțanu și nici viceguvernatorii nu au răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma instituirea administrării speciale la Banca de Economi. Le-am trimis și mesaje cerându-le o reacție, însă nu am primit nici un răspuns.

La fel, nimeni de la Banca de Economii nu a fost de găsit pentru a comenta informația. Nici Ilan Shor nu a răspuns la telefon și nici reprezentanții guvernului în CA la BEM. Singura care a avut o reacție a fost Natalia Cheptene, responsabil relații cu presa, PR la Shor Holding, care nu a confirmat instituirea administrării speciale la Banca de Economii de către BNM. Ea a precizat pentru deschide.md că deocamdată cel puțin așa informație nu a ajuns la bancă. “Instituția financiară funcționează în regim normal”.

Ținem să precizăm că Ion Ropot a ocupat anterior funcția de lichidator al Unversalbank, și Investprivatbank.

Există cel puţin două versiuni ale deciziei adoptate. Potrivit uneia Banca de Economii nu mai dispune de lichidităţi şi din cele peste 7,4 miliarde de lei, incluse în raportul pentru luna octombrie, abia de au mai rămas 70 de milioane de lei, adică mai puţin de un procent. Ar fi cel mai catastrofal scenariu posibil, care ar duce la lichidarea băncii. O altă versiune este că administrarea specială a fost instituită pentru a putea facilita realizarea unei mega tranzacţii, pentru care în condiţii normale ar fi fost necesar şi acordul Guvernului şi Parlamentului.

„Ar putea fi chiar o tranzacţie de fuzionare cu o altă bancă, dar cel mai probabil că este vorba de preluarea Băncii de Economii de către o corporaţie străină”, au declarat sursele sub protecția anonimatului.

Potrivit Legii instituţiilor financiare, administrarea specială se instituie pe o perioadă de până la 9 luni şi reprezintă „un regim de administrare instituit pentru o anumită perioadă în privinţa unei bănci, care prevede realizarea unui complex de măsuri administrative, financiare, juridice, organizatorice în scop de stabilire a condiţiilor optime pentru conservarea valorii activelor, eliminarea deficienţelor în administrarea băncii şi a patrimoniului ei, încasarea creanţelor, stabilirea posibilităţilor de remediere a situaţiei financiare.

Legea stipulează șapte cazuri când poate fi instituit un regim de administrare specială la o bancă:

1. Măsura de supraveghere specială nu a dat rezultate;

2. Cuantumul capitalului băncii este mai mic deсît cuantumul capitalului reglementat stabilit în actele normative ale BNM ori coeficientul suficienţei capitalului este mai mic cu cel puţin 1/3 faţă de coeficientul stabilit în actele normative respective;

3. Coeficientul lichidităţii băncii este mai mic cu cel puţin 1/4 faţă de coeficientul stabilit în actele normative ale BNM;

4. Banca nu respectă sau nu este capabilă să respecte măsurile de remediere impuse de Banca Naţională;

5. Banca împiedică sistematic exercitarea atribuţiei de supraveghere bancară prin tăinuirea conturilor, activelor, registrelor, rapoartelor, documentelor şi a informaţiilor sau prin refuzul neîntemeiat de prezentare a acestora angajaţilor împuterniciţi ai Băncii Naţionale;

6. Organele de conducere ale băncii nu sunt capabile să asigure activitatea băncii în conformitate cu legislaţia, în special în legătură cu conflictele ce dezorganizează activitatea băncii, cu arestul, suspendarea din funcţie a administratorilor în cadrul unei cauze penale sau cu condamnarea acestora pentru infracţiunea comisă;

7. Aceasta se solicită de bancă în baza hotărârii consiliului sau adunării generale a acţionarilor băncii.

DOSAR

Potrivit datelor BNM, profitul Băncii de Economii s-a redus de 12,3 ori, la 1,4 mil. de lei în zece luni din 2014, față de perioada similară a anului precedent. În schimb, instituția financiară are cel mai mare volum al plasamentelor la băncile din străinătate, în special din Rusia – 6,7 miliarde de lei. O altă bancă cu un volum semnificativ al plasamentelor în străinătate este Unibank – 3,6 miliarde de lei. Unibank, la fel ar fi controlată de milionarul moldovean Ilan Shor.

În luna septembrie președintele CA, Ilan Shor declara că BEM intenționează să cumpere Unibank, iar guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a declarat că până în prezent instituția financiară nu a prezentat tot pachetul de acte la banca centrală.

Acționarii Băncii de Economii sunt subsidiara VEB Capital subsidiara Vneșeconombank -24,9%, alte 33,3% aparțin statului, iar 8,9% sunt deținute de Sisteme Informaționale Integrate - companie controlată de omul de afaceri Ilan Shor, care este și președinte al Consiliului de Administrație.Vneșeconombank este bancă de stat, agent bancar al guvernului Federației Ruse. Shor controlează un pachet de 2,78% la BEM prin intermediul Klasika Asigurări.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?