Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

Poisic: Succesele noastre la export – o simplă jonglare cu cifrele (VIDEO)

28 noi. 2014,, 09:25   Economie
4226 0
Foto: noi.md
„Declarațiile specialiștilor Centrului Analitic Independent «Expert-Grup» cu privire la creșterea exportului producției agricole moldovenești pe piața Uniunii Europene, după intrarea în vigoare la 1 septembrie a Acordului de liber schimb Moldova-UE, sînt premature, avînd în vedere că datele statistice privind volumul exportului în luna octombrie vor fi prezentate abia la mijlocul lunii decembrie”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Potrivit estimărilor Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, la două luni de la intrarea provizorie în vigoare a Acordului de asociere Moldova-UE, există deja rezultate palpabile în sectorul agroalimentar. O creştere impresionantă, în lunile septembrie-octombrie, s-a înregistrat la exportul de vinuri, mere, prune şi cereale .

„De menționat, că în raportul «Expert-Grup» sînt prezentate în exclusivitate date cu privire la creșterea exportului în procente, însă nu este reflectat volumul real al exportului. Cifrele goale ale procentelor nu spun nimic. Amintesc că anul trecut noi am exportat pe piețele UE 9,5 kg de carne, 10 kg de roșii și 5 kg de produse lactate. Majorați acești indici de 20 de ori și oricum vom obține nimic. Despre ce fel de creștere a exportului de mere, de exemplu, poate fi vorba, dacă în luna septembrie au fost livrate tocmai 700 de tone?! Aceeași situație e și cu prunele”, s-a indignat expertul.

Savantul a amintit că „în anul 2013, Moldova a exportat în UE mărfuri în valoare de 1 miliard 49 de milioane de dolari SUA, dintre care 46% - reprezintă producția finită în lohn. Alte 26% reprezintă reexportul gazului lichefiat și a păcurii și doar a patra parte sau circa 300 de milioane de dolari a constituit-o producția proprie, dintre care 212 de milioane de dolari au revenit grîului, porumbului, semințelor de floarea soarelui. Restul exportului îl reprezintă zahărul, vinul și sucurile concentrate”, a menționat Poisic.

„Voi prezenta cîteva cifre interesante, în opinia mea. În anul 2013, producția de struguri a crescut cu 20% în timp ce exportul de vinuri în UE s-a redus. La fel s-a redus și exportul de sucuri concentrate (cu o treime) și zahăr ( de opt ori). Ca un succes este prezentată creșterea exportului de cereale, dar explicația este simplă – a fost recolta mai mare. Noi sîntem sortiți să vindem în Europa materie primă primitivă și în nicin caz mărfuri cu valoare adăugată înaltă, care acolo pur și simplu nu sînt competitive. De aceea, toate aceste elogii reprezintă o simplă jonglare cu cifrele”, a subliniat interlocutorul.

„Prin deschiderea piețelor noastre noi rămînem pentru Europa un adaos de materie primă, în schimb punem în pericol existența acelei mici ramuri a industriei de prelucrare a producției agricole ”, a conchis Poisic.





0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?