X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Iurie Ciocan: Noi am respectat legea

27 noi. 2014,, 09:40   Politică
4134 14
Foto: noi.md
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, susţine că instituţia pe care o conduce a respectat legea atunci, cînd a cerut excluderea partidului ”Patria” din cursa electorală.

”Atîta timp cît ne sînt puse în faţă materiale care probează presupuse acţiuni ilegale, noi nu avem altă modalitate de a proceda decît a cere o judecată. Noi nu facem justiţie, noi sîntem un organ care face alegeri. Documentele au ajuns astăzi la noi.

Să fi parvenit documentele anterior, le examinam atunci, nu este relevant acest lucru. Materialele prezentate, au fost în natură să mă determine să iau această decizie. Aici sînt aduse probe clare că, partidul respectiv este finanţat din exterior, că utilizează surse nedeclarate, că alţi agenţi economici, nedeclarînd acest lucru îşi asumă cheltuieli în folosul acestui concurent electoral. Toate aceste lucruri au fost minuţios documentate şi prezentate nouă. Nu putem neglija asemenea documente. Am procedat în strictă conformitate cu legea. Dacă ar fi astfel de materiale din partea altor partide, am fi acţionat la fel. Nu mă interesează speculaţiile politice. Nu îndeplinesc comenzile nimănui. Puteţi uşor verifica, nimeni nu m-a sunat din politicieni pentru a da indicaţii”, a spus Ciocan la emisiunea ”Politica”.

El a mai precizat că, un concurent electoral, poate fi exclus din cursă, doar după decizia definitivă a instanţei de judecată. ”Decizia de excludere, va fi adoptată la CEC în baza hotărîrii definitive a instanţei de judecată. În cazul în care Curtea Supremă se va expune şi va menţine hotărîrea noastră, se revine la CEC şi Comisia adoptă excluderea concurentului electoral, nu judecata”.

În acelaşi timp, liderul partidului ”Patria”, Renato Usatîi, a făcut unele declaraţii în cadrul emisiunii, fiind contactat prin Skype. Politicianul a spus că, a obosit să fie prezicătorul baba Vanga. El susţine că, în urmă cu ceva timp spunea că îi vor fi deschise dosare şi el va fi scos din cursă. Iar în ceea ce priveşte finanţarea partidului, totul este legal. ”Toţi banii, toate persoanele fizice care au donat bani în fondul electoral, eu i-am verificat şi au fost verificate confirmările de unde sînt aceşti bani”. Usatîi a mai spus că, s-a adresat tuturor să nu iasă la nici un protest. Dar totul este pe răspunderea lui Filat şi Plahotniuc. ”Eu nu răspund pentru nimic, să răspundă puterea pentru aceasta”.

Vorbind despre organizarea scrutinului, Iurie Ciocan a menţionat că, se va face tot posibilul pentru ca alegerile să treacă liniştit. ”Rog cetăţenii să nu fie indiferenţi şi să vină la alegeri, să voteze cum cred de cuviinţă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?