Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Opinia unui expert: Revoltele din Ferguson, o consecinţă a politicii autorităţilor americane

26 noi. 2014,, 00:01   Externe
1547 0
Foto: zman.com
Luni, un mare juriu a refuzat să-l urmărească penal pe poliţistul care a împuşcat în august anul curent un tânăr afroamerican de culoare în St. Louis, suburbia oraşului Ferguson. Imediat după decizia juraţilor, în Ferguson au început proteste violente, poliţia recurgând la gaze fumigene şi gaze lacrimogene, conforma declaraţiilor martorilor oculari. Potrivit mediei locale, protestatarii sparg vitrine, aruncă cu pietre, jefuiesc şi incendiază magazine.

Experţii consideră că revoltele din Ferguson (statul Missouri) sunt o consecinţă a politicii autorităţilor Statelor Unite, care după sute de ani nu au reuşit să realizeze integrarea deplină a comunităţilor albă şi afroamericană şi, „din cauza sindromului corectitudinii politice”, au ţinut sub tăcere tema rasială aproape 30 de ani. Protestele din Ferguson constituie rezultatul eşecului politicii guvernului american la toate nivelele, a declarat pentru CNN Jason Johnson, profesor de ştiinţe politice din statul Ohio.

„În spatele faptelor legate de componenţa rasială a juriului, care influenţează semnificativ rezultatul final, şi că poliţia răspunde destul de rar de împuşcarea americanilor „de culoare”, există ceva mult mai grav: incapacitatea absolută a guvernului la nivel local, la nivel de stat şi chiar la nivelul ţării. Decizia instanţei demonstrează tot ce este în neregulă în prezent în SUA”.

Potrivit politologului, slăbiciunea societăţii civile din Ferguson este una din cauzele revoltelor. În situaţia actuală, este cel mai simplu ca politica autorităţilor statului Missouri să fie prezentată sub forma unei liste de eşecuri: Garda Naţională din Ferguson nu a fost pregătită în modul corespunzător, un procuror special nu a fost desemnat pentru cazul legat de Darren Wilson, cu toate că obiectivitatea procurorului districtului a fost pusă la îndoială, a declarat politologul.

În ceea ce priveşte administraţia preşedintelui american, Barack Obama „a făcut prea puţin sau nimic pentru a-i ajuta pe oamenii din Ferguson care suferă”, a declarat Johnson. Aleksei Fenenko, expert la Institutul pentru Probleme de Securitate Internaţională din Rusia, consideră că evenimentele din Ferguson sunt o consecinţă a politicii SUA în anii ’70. „Atunci, în anii ’70, SUA au fost cuprinse de sindromul corectitudinii politice şi problemele rasiale nu au putut fi discutate în cadrul societăţii americane. Pentru politicieni, acest lucru a devenit periculos pentru cariera lor. Însă boala nu dispare nicăieri dacă nu este discutată, ea, pur şi simplu, se agravează. Toate acestea au luat amploare în interiorul societăţii americane”. Potrivit expertului, problema constă în modul în care trebuie să înceapă o discuţie deschisă despre problemele rasiale, ţinute sub tăcere timp de aproape 30 de ani.






0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?