Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Banca Mondială oferă Moldovei un împrumut de $40,5 milioane pentru eficientizarea serviciilor de termoficare centralizată

25 noi. 2014,, 10:30   Economie
2294 0
Foto: infosmi.net
Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat un împrumut în mărime de $40,5 milioane pentru Republica Moldova pentru Proiectul de îmbunătăţire a eficienţei termoficării centralizate. În urma realizării acestui proiect, va fi eficientizată acordarea serviciilor de termoficare din Chişinău.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la un comunicat al Băncii Mondiale, Moldova este dependentă de importul energie, iar consumul ineficient de energie duce la costuri majorate atît în cazul industriilor, cît şi în cazul consumatorilor casnici, lucru care cauzează obstacole serioase pentru creşterea economică şi competitivitate.

Banca Mondială a stabilit că sistemul de termoficare centralizată, ineficient şi în stare de deteriorare, împreună cu fenomenul de deconectare de la sistem a consumatorilor mai înstăriţi, a dus la creşterea tarifelor la energia termică pentru cetăţenii mai puţin avuţi din Chişinău. Populaţia cea mai săracă plăteşte pe încălzire pînă la 26 la sută din cheltuielile lor lunare.

"Timp de mai mulţi ani progresul în sectorul de încălzire municipal a fost blocat de infrastructura învechită şi de pierderile financiare semnificative. Acest proiect constituie o şansă de a dezvolta o reţea modernă şi eficientă de aprovizionare cu agent termic pentru toţi locuitorii de rînd ai Chişinăului", spune Alexander Kremer, Manager de ţară al Băncii Mondiale în Republica Moldova.

În Planul de restructurare a întreprinderilor, aprobat de Guvernul Republicii Moldova la 13 noiembrie 2013, se prevede comasarea a trei companii (Termocom, CET-1 şi CET-2) într-o nouă companie, care urmează să presteze servicii de termoficare oraşului Chişinău.

"Scopul acestui proiect este ca prin modernizarea şi buna gestionare a infrastructurii să se asigure îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi viabilitatea financiară a noii companii", se spune în comunicat.

Banca Mondială susţine că în urma realizării proiectului, care va permite creşterea eficienţei sistemului de termoficare centralizată, va beneficia atît populaţia, cît şi acţionarii din sectorul de termoficare centralizată din Moldova, inclusiv noua companie de servicii de termoficare, dar şi Moldovagaz, Chişinău-Gaz.

Din momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în anul 1992, au fost alocați peste 1 miliard de dolari pentru implementarea a 49 de proiecte în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include opt proiecte active cu un angajament total de 235,2 milioane de dolari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?