X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

BM ar putea reduce tarifele la energia termică la Chişinău

22 noi. 2014,, 13:00   Economie
4470 0
Foto: ipukr.com
BM va aloca 40 de milioane de dolari pentru modernizarea sistemului de încălzire al Chişinăului. Consiliul director al Băncii Mondiale a adoptat decizia de a aloca Moldovei un credit în valoare de 40,5 milioane de dolari pentru realizarea proiectului de modernizare a sistemului centralizat de aprovizionare cu energie termică la Chişinău şi eficientizarea lui, relatează NOI.md.

După cum se menţionează în comunicatul BM, actualul sistem centralizat de aprovizionare cu energie termică de la Chişinău, ineficient şi uzat, a generat tarife mari la energia termică, care au atins limita accesibilităţii practic pentru toţi locuitorii Chişinăului şi au un impact neproporţional asupra păturilor social-vulnerabile ale populaţiei capitalei. Sondajele denotă că cheltuielile de încălzire constituie peste 10 la sută din valoarea cheltuielilor lunare ale tuturor categoriilor de cetăţeni, iar la păturile defavorizate ale populaţiei Chişinăului cheltuielile de încălzire constituie pînă la 26 la sută din cheltuielile lor lunare.

După cum a menţionat managerul BM pentru Moldova, Alex Kremer, pe parcursul multor ani infrastructura învechită şi pierderile financiare mari au blocat progresul în sectorul municipal al aprovizionării cu căldură. Potrivit lui, proiectul aprobat de Banca Mondială va oferi posibilitatea de a elabora un sistem modern şi eficient de aprovizionare cu căldură pentru cetăţenii de rînd ai Chişinăului.

În cadrul realizării planurilor preconizate se prevede, în particular, fuzionarea SA „Termocom” cu CET-1 şi CET-2, prcum şi crearea unei noi companii, care va asigura aprovizionarea centralizată cu căldură a Chişinăului. Proiectul este orientat spre îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi asigurarea viabilităţii financiare a noii companii din contul modernizării infrastructurii şi managementului. Suportul acordat de BM va permite să se sporească eficienţa sectorului aprovizionării centralizate cu căldură a Chişinăului şi a fiabilităţii serviciilor de aprovizionare cu căldură.

Moldova a devenit membră a Băncii Mondiale în 1992. De atunci BM a alocat Moldovei peste 1 miliard de dolari pentru realizarea a 49 de proiecte. În prezent BM implementează în Moldova 8 proiecte în valoare totală de 235,2 milioane de dolari. BM finanţează în ţara noastră proiectele ce prevăd reforme regulate şi dezvoltarea businessului, susţinerea unor asemenea domenii, cum sînt educaţia, asistenţa socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul înconjurător, etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?