X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Moldova elaborează graficul de achitare a datoriei de 400 de milioane de dolari față de „Gazprom”

20 noi. 2014,, 15:30   Economie
2909 0
Foto: gagauzinfo.md
Republica Moldova va prezenta concernului rus „Gazprom”, la sfîrșitul anului curent sau la începutul anului viitor, graficul de achitare a datoriei de 400 de milioane de dolari SUA pentru gazele naturale. Anunțul a fost făcut într-un interviu acordat agenției RIA Novosti de către vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu.

„Datoria noastră se cifrează acum la circa 400 de milioane de dolari. Noi deja am găsit o formulă de soluționare a problemei și pînă la sfîrșitul anului curent sau la începutul anului viitor Guvernul va prezenta „Gazprom”-ului graficul de achitare a datoriei”, a menționat Andrian Candu.

„Gazprom” livrează Moldovei gaze naturale în baza contractului semnat cu „Moldovagaz”, care formal a expirat încă în anul 2011 și de atunci este prelungit anual. Săptămîna trecută, companiile au semnat contractul adițional pe anul 2015, care prevede că „Gazprom” va livra Moldovei circa 2,96 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 1,06 miliarde de metri cubi – pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Conform condițiilor contractuale, în anul 2015, prețul de bază al gazelor naturale pentru Moldova va fi precizat pe parcursul lunii ianuarie, iar prețul de calcul va fi stabilit trimestrial, ținînd cont de cotațiile la motorină și păcură.

Compania „Moldovagaz” a declarat anterior că dinamica prețurilor la produsele petroliere pe piețele mondiale în ultimele luni, precum și tendințele de schimbare a prețului de vînzare a gazelor de "Gazprom" în țări străine, dă motivul de a prognoza o scădere în 2015 a prețului trimestrial al gazelor rusești importate.

„Se estimează că, în trimestrul I al anului 2015, prețul la gazele naturale se va micșora cu 9%, comparativ cu perioada similară a anului precedent”, se menționa în comunicatul emis de „Moldovagaz”.

Andrian Candu a declarat că prețul de bază al gazelor naturale pentru Moldova, în trimestrul I al anului 2015, va constitui circa 331,8 dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?