X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Moldova garantează Rusiei că nu va admite reexportul producției agricole din UE

19 noi. 2014,, 15:15   Economie
3149 3
Foto: noi.md
Republica Moldova garantează Rusiei că nu va admite reexportul fructelor și altei producții agricole din Uniunea Europeană. Astfel a comentat pentru Publika TV vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, degrevat fin funcții în legătură cu alegerile parlamentare, disponibilitatea „Rosselhoznadzorului” de a negocia cu Moldova problema anulării restricțiilor la importul de fructe și carne cu condiția creării unui sistem de neadmitere a reexportului ilegal pe piața rusă a producției din UE, relatează NOI.md.

Andrian Candu a menționat că partea moldovenească va oferi toate garanțiile necesare și că în țară există un mecanism clar de control asupra provenienței mărfurilor, iar certificatele eliberate corespund standardelor internaționale. Ministrul Economiei a mai spus că există un mecanism bine pus la punct cu privire la schimbul de informații dintre serviciile vamale din cele două țări. Potrivit lui Candu, în caz de necesitate, partea moldovenească este dispusă să constituie grupuri comune speciale pentru asigurarea unei monitorizări zilnice a exportului producției moldovenești și neadmiterea reexportului mărfurilor din UE prin teritoriul Moldovei.

Andrian Candu a subliniat că Moldova este dispusă să discute cu partea rusă orice probleme tehnice, care prezintă interes pentru Rusia. Oficialul și-a exprimat speranța că „Rosselhoznadzor” va anula în cel mai scurt timp interdicțiile la importul producției din fructe și legume și a producției vinicole din Moldova. În opinia lui Candu, în cazul reluării exportului în Rusia, fermierii moldoveni vor putea comercializa producția la prețuri mai mari, avînd în vedere deficitul acesteia pe piața rusă și creșterea prețurilor, ceea ce va acoperi o parte din pierderile suportate de pe urma embargoului rusesc.

La rîndul său, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vlad Loghin a declarat că reprezentanții ministerului sînt dispuși să plece în orice moment la Moscova pentru a negocia problema ridicării embargoului la producția agricolă moldovenească. Vlad Loghin a menționat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova nu a primit, deocamdată, niciun fel de informații oficiale din partea „Rosselhoznadzor”-ului cu privire la anularea embargoului, dar partea moldovenească este dispusă să inițieze în orice moment un dialog în acest sens. Oficialul a menționat că Moldova poate garanta Rusiei că nu va admite reexportul producției agricole din UE prin teritoriul Moldovei.

Vlad Loghin a subliniat că fermierii din Moldova au multe mere în instalațiile frigorifice și sînt pregătiți să reia exportul lor în Rusia în orice moment.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?