Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Prognoza experților privind distribuția mandatelor în viitorul parlament (VIDEO)

18 noi. 2014,, 13:10   Politică
12123 3
Foto: noi.md
Experții Institutului de Politici Publice au prezentat astăzi o prognoză a modului în care se vor repartiza mandatele în parlament, în urma alegerilor din 30 noiembrie. Concluziile au fost formulate în baza datelor Barometrului Opiniei Publice pentru luna noiembrie, informează NOI.md.

Potrivit experților, cele mai multe mandate, 30 la număr, ar putea reveni PCRM-ului, PLDM ar putea avea 23-24 de deputați în Parlament, PDM – 14-15 deputați, partidul „Patria” – 13 sau 14 reprezentanți, iar PL și PSRM ar avea un număr egal de mandate – 10 sau 11.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, consideră că formarea unei coaliții între partidele proeuropene care s-au aflat la guvernare este mai puțină probabilă după alegeri. Cu toate acestea, situația rămîne incertă în ceea ce privește opțiunile de vot ale cetățenilor din diasporă și a celor din stînga Nistrului.

„Ar trebui să ne gîndim eventual la o coaliție largă cu participarea PCRM-ului, o coaliție care ar asigura stabilitatea politică pentru următorii șase ani, pentru că dacă peste doi ani nu avem președinte, vom avea iarăși alegeri anticipate, care din nou ne vor arunca înapoi. Cînd am vorbit de o alianță mai largă, m-am referit la PCRM, PLDM și PD, o alianță care ar putea asigura o stabilite politică. În ce măsură PCRM este gata să susțină modernizarea țării rămîne de văzut. Cred că PCRM trebuie și poate fi interesat de un parcurs european”, a precizat Barbăroșie.

De cealaltă parte, analistul politic Viorel Cibotaru este de părere că partidele proeuropene ar trebui să-și centreze eforturile pe promovarea unei idei naționale.

„Făcînd o comparație între motivele principale pentru care s-a votat la alegerile din Ucraina și alegerile prezidențiale din România, se vede clar că electoratul acestor țări a votat nu calități, nu partide, ci ideea națională. Dacă partidele noastre vor reuși să formuleze această idee națională, care este una în toate cele trei părți – coagularea efortului reformator, folosind instrumentele asocierii la UE, dacă acest mesaj va avea o viață extra-partid, înseamnă că această idee se poate materializa într-o coaliție”, a remarcat Cibotaru.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?