Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Ucraina abuzează de ajutorul UE

11 noi. 2014,, 15:20   Externe
5280 1
Foto: 24daily.net
Bruxelles-ul are tot mai multe întrebări în legătură cu ajutorul cerut de Ucraina. Recent s-a anunţat că Europa a promis Ucrainei două miliarde de dolari pentru a plăti datoriile la gaz, în afară de cele trei miliarde alocate anterior.

Autorităţile ucrainene declară că aceşti bani ar fi o garanţie în cazul unor posibile riscuri.

UE nu este deloc încîntată să acorde Ucrainei două miliarde. Oficialii europeni sînt şocaţi de poziţia Kievului care cere tot mai mulţi bani de la europeni. Drept urmare, în UE se vorbeşte tot mai mult despre necesitatea protejării intereselor lor.

„Ucraina va continua să cerşească bani de la Europa. Iar acest lucru îngrijorează Occidentul, deoarece bogatului nu-i place să aibă de-a face cu săracul. În Europa totul este construit pe relaţii de afaceri transparente. Şi ea se îndepărtează tot mai mult de specificul financiar în discuţiile despre Ucraina”, declară analistul rus Grigori Trofimciuk.

Europa se miră că oricîţi bani ar da ucrainenilor, ei mereu cer şi mai mulţi. Iar distribuirea banilor este foarte greu de controlat. Fireşte, este clar că o parte din ajutorul european intră în buzunarele oficialilor ucraineni corupţi. Întrebarea se pune doar cît de mare este această sumă. Pînă acum Bruxelles-ul s-a împăcat cu această idee, deoarece sarcina sa era de a atrage Ucraina de partea sa. Acum este altceva, declară politologul Vasili Koltaşov.

„Europenii s-au speriat de pierderea totală a Ucrainei. De aceea UE a făcut concesii fără precedent în cazul ucrainenilor. Nu este un comportament tipic pentru Bruxelles. În ultimii cinci ani, ei „au stors tot sucul” din sudul Zonei Euro, au impus condiţii dure ţărilor din Europa de Est. Iar Ucraina a primit acces liber pe piaţa europeană, deşi acest lucru nu compensează pierderile de pe urma exportului în Rusia. Însă acum, cînd Bruxelles-ului i se pare că sistemul politic al Ucrainei s-a stabilizat, el nu vede rostul favorurilor pentru Kiev”.

Potrivit lui Vladimir Jarihin, director adjunct al Institutului CSI, Uniunea Europeană este acum în situaţia în care a fost Rusia, care a subvenţionat economia ucraineană în decursul multor ani fără avantaje proprii, iar după aceea a ajuns şi în poziţia în care a trebuit să se justifice de ce nu mai sponsorizează Kievul.

UE recunoaşte că Ucraina abuzează de generozitatea Uniunii Europene. În prezent, Bruxelles-ul încearcă să iasă cu faţa curată din această situaţie dificilă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?