X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Poziţia GUAM-ului este vădit antirusă (VIDEO)

11 noi. 2014,, 11:15   Politică
5868 4
Foto : noi.md
Republica Moldova a beneficiat într-o anumită măsură de parteneriatul pe care îl are în cadrul Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), mai ales în contextul presiunilor exercitate de Federația Rusă. Este opinia analistului politic Vasile Croitoru, care a precizat pentru NOI.md că, la ora actuală, acest organism necesită a fi restructurat și chiar extins.

Potrivit politologului, GUAM a apărut în rezultatul ineficienții Comunității Statelor Independente și ca răspuns la politica dominantă a Federației Ruse în cadrul CSI. Deși scopul inițial al organizației era de a intensifica colaborarea la nivel economic între Georgia, Ucraina, Moldova și Azerbaidjan, ulterior instituția s-a transformat într-un instrument de luptă politică, care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, susține expertul.

„Inițial, era vorba de cooperare la nivel economic, prin dezvoltarea unei infrastructuri energetice. Se urmărea crearea așa-numitului „Drum al mătăsii”, care să unească Europa Occidentală cu zonele bogate în resurse energetice din bazinul Caspic și Asia Mijlocie. GUAM era o contrapondere la CSI, dar s-a observat că organizația nu avea suficientă putere ca să fie o voce auzită în context regional. S-a manifestat mai accentuat la sfîrșitul anilor 90-97 pînă prin anii 99-2000, ulterior a căzut într-o zonă de pasivitate pe plan internațional”, a remarcat Croitoru.

Cît privește rezultatele reuniunii Adunării Parlamentare a GUAM, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău, politologul se arată convins că statele-membre vor adopta o poziție antirusă și vor condamna mișcările separatiste, în special cele care au loc în Ucraina. Totodată, politologul opinează că statele membre vor lansa un apel la consolidare și extindere pe plan internațional.

„Se observă o poziție vădit antirusă din considerentul că toate cele patru țări care au rămas în cadrul organizației se confruntă cu conflicte înghețate, iar unul dintre obiectivele care a dus la crearea structurii ține de combaterea separatismului. Cu cît Rusia va fi mai agresivă, va face o presiune mai mare asupra acestor state, cu tît GUAM va încerca să se revitalizeze. Interesul Rusiei este ca această structură să nu fie viabilă, fiindcă îi știrbește poziția și influența la nivel regional”, a punctat Vasile Croitoru.

Precizăm că cea de-a 7-a sesiune a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM) și-a deschis lucrările ieri la Chișinău. Participanții la eveniment au vorbit despre necesitatea lichidării focarelor de separatism din statele membre și asigurării stabilității la nivel regional.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?