X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Moldovenii s-ar putea odihni la sanatoriu din contul angajatorilor

10 noi. 2014,, 08:15   Societate
7897 0
Foto: tv7.md
Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) reaminteşte agenţilor economici, angajaţii cărora nu au constituit o organizaţie sindicală, că sînt în drept să solicite direct la casele teritoriale de asigurări sociale biletele de tratament balneosanatorial, compensate în proporţie de 80%.

Şefa Direcţiei generale finanţe şi asigurări sociale din cadrul CNAS, Elena Costin, a declarat pentru IPN că pentru anul 2014 s-au alocat 30 de milioane de lei, bani din care au fost procurate peste 6 mii de bilete în sanatorii pentru persoanele asigurate. Orice agent economic poate solicita aceste bilete compensate pentru angajaţii săi, proporţional sumei contribuţiilor transferate către bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS). Angajatorul decide cărui angajat să-i fie oferit biletul obţinut, în funcţie de vechimea în muncă sau de performanţele la locul de muncă. Unul şi acelaşi salariat nu poate pretinde la un bilet compensat parţial în sanatoriu mai des decît o dată la 3 ani.

Elena Costin a mai spus că unii agenţi economici evită să solicite aceste bilete de la CNAS, motivînd că nu au timp să meargă la casele teritoriale şi să completeze formularele necesare, iar salariaţii nici nu ştiu că sînt lipsiţi de dreptul de a beneficia de tratament balneosanatorial. Un motiv al interesului mai scăzut al unor angajatorii este că perioada de recuperare în sanatorii este de 18 zile, iar concediile oferite salariaţilor sînt mai scurte.

CNAS acordă bilete de tratament balneosanatorial în sanatoriul „Struguraş" din Cocieri, Dubăsari; „Bucuria-Sind", Vadul-lui-Vodă; „Nufărul Alb" din Cahul, „Codru" din Călăraşi; sanatoriul-profilactoriu „Constructorul" din Chişinău, precum şi în cele din Ucraina - „Serghei Lazo", „Orizontul" din Sergheevca şi „Moldova" de la Truscaveţ. În medie, un bilet la sanatoriu costă aproape 6 mii de lei, iar 80% din cost sînt acoperite din bugetul asigurărilor sociale de stat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?