Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

În Moldova vor fi reconstruite clădirile vechi

6 noi. 2014,, 17:15   Economie
9136 5
Foto: forum.md
Victor Surugiu

Au rămas mai puţin de două luni pînă la implementarea în Moldova a noilor cerinţe privind eficienţa energetică a clădirilor, ce vor fi aplicate faţă de aproape toate tipurile de imobile – de la care private şi clădiri blocuri de locuit multietajate pînă la centre de oficii, sportive şi comerciale. Sub incidenţa noilor reguli vor ajunge şi hotelele şi restaurantele, instituţiile medicale şi de învăţămînt, precum şi clădirile cu destinaţii mixte. În următorii cinci ani, pentru respectarea noilor reguli vor fi alocate zeci de milioane de euro din granturi străine.

Moldova figurează printre ţările cu dependenţă sporită de importul resurselor energetice, iar ponderea cheltuielilor energetice în PIB este de depăşeşte de opt ori nivelul atestat în ţările UE.

Totodată, clădirile consumă circa 45% din consumul de energie. Aproximativ 56% din imobile au fost construite pînă în 1975 şi doar 2% după 2006, cînd în construcţii au fost introduse normele privind izolarea termică a clădirilor. Anterior, în procesul de proiectare nu era luată în calcul posibilitatea aplicării tehnologiilor de eficienţă energetică.

După implementarea noilor reguli se aşteaptă o reducere a consumului de energie termică în noile clădiri cu circa 30% faţă de nivelul actual în clădirile noi şi de 2-3 ori faţă de construcţiile vechi. Conform estimărilor specialiştilor, facturile la căldură în noile clădiri se vor reduce considerabil. Spre exemplu, pentru apartamentele cu două camere (pînă la 60 m.p.) economia ar putea constitui circa 5 mii de lei. Pînă în 2020, se prevede obţinerea unor economii de 20% în toată ţara..

Scopul final este apropierea clădirilor de clasa „A”, cînd consumul de energie tinde către zero. Potrivit legii, peste şase ani, toate obiectele noi trebuie să corespundă cerinţelor pentru clădirile de clasa „A”, iar ulterior, consumul de energie al tuturor edificiilor noi va trebui să fie egală aproape cu zero.

Deocamdată, precum se arată în strategia „Moldova-2020”, o pătrime din energia termică se pierde în reţea şi pînă la 50 de bani din bugetul familiei se cheltuiesc pentru căldură. Cheltuielile pentru încălzirea locuinţei constituie de la 20% pînă la 50% din venitul lunar al unei familii medii scriptice. În acelaşi timp, în ultimii cinci ani, tarifele la energia termică au crescut cu peste 80%, iar la gazele naturale – de peste două ori.

Legea privind eficienţa energetică a clădirilor, publicată în octombrie curent şi care va intra în vigoare de pe 1 ianuarie 2015, prevede introducerea unui control regulat al sistemelor de termite şi de ventilare. De acest lucru se va ocupa Agenţia pentru eficienţă energetică. Totodată, în Moldova va fi creat Sistemul informaţional
naţional în domeniul eficienţei energetice a clădirilor.

Obiectele imobiliare vor fi certificate. Excepţie vor face clădirile din registrul monumentelor de importanţă naţională sau locală, instalaţiile de cult şi obiectele cu suprafaţa de pînă la 50 m. p. Certificarea nu va fi obligatorie nici pentru construcţiile temporare, utilizate timp de cel mult doi ani.

Certificatul de eficienţă energetică a edificiilor va fi înmînat proprietarului – spre exemplu, compania de construcţie, care înaltă clădirea. La vînzarea apartamentelor sau oficiilor, aceasta va elibera aceste certificate noilor proprietari ai imobilului, după semnarea contractului. Clădirile deja existente, de asemenea, vor putea obţine documentul de eficienţă energetică, dar doar după efectuarea reparaţiei capitale, cu înnoirea a cel puţin 25% din suprafaţa externă a clădirii (faţadele, ferestrele, uşile etc.)

În celelalte cazuri, certificarea eficienţei energetice a clădirilor va fi benevolă. Cel puţin, la vînzarea-cumpărarea apartamentului, în lipsa acestui document, nu vor exista probleme. Însă, pe de altă parte, acesta va fi necesar la vînzarea locuinţei, dacă, în rimpul reparaţiei capitale, sistemul termic al clădirii a fost reabilitat şi certificat. În blocurile vechi, administrate de către asociaţiile de locatari sau SEL, reparaţia capitală şi izolarea termică a casei pot fi efectuate cu acordul tuturor locatarilor. În acest caz, blocul ar putea primi certificarea, însă cheltuielile vor trebui suportate de către proprietarii locuinţelor.

Competenţele-cheie în acest domeniu aparţin Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, care urmează să stabilească cerinţele minime faţă de eficienţa energetică a clădirilor. Anume această instituţie a elaborat proiectul de lege cu susţinerea financiară a Băncii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Pentru elaborarea pachetului de documente au fost implicaţi specialişti din Elveţia şi Finlanda, unde problema eficienţei energetice a fost pusă încă în secolul trecut.

„Cu ceva timp în urmă, nimeni nu se preocupa de eficienţa energetică, comentează pentru portalul NOI.md, surse din cadrul Direcţiei reglementări tehnico-economice
În construcţii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. – Costurile erau simbolice, probleme cu carburanţii nu erau.

Astăzi, lucrurile s-au schimbat şi fără aplicarea tehnologiilor de conservare a energiei, dezvoltarea este imposibilă. Toate proiectele noilor care din Moldova trebuie să implementeze numaidecît standardele europene în domeniu, iar la lucrările de construcţie – utilizarea materialelor moderne, a ţevilor şi blocurilor pentru ferestre, a noilor tehnologii de înălţare a pereţilor şi de finisare a faţadelor.

Cît priveşte actualul fond locativ şi a altor clădiri, acestea vor fi evaluate conform standardelor comune. Apoi vor fi estimate lucrările de reconstrucţie a vechilor clădiri pentru sporirea coeficientului de eficienţă energetică. În viitor, va fi lansat procesul de reconstrucţie treptată a acestor obiective”.

În opinia experţilor, în timpul apropiat, aplicarea noilor standarde ar putea influenţa evoluţia pieţei imobiliare din Moldova. Astfel, va creşte cererea la clădirile cu un coeficient sporit al eficienţei energetice şi cu o perspectivă a cheltuielilor minime pentru încălzire. Certificatul de eficienţă energetică va fi utilizat drept un avantaj oferit proprietarilor, cumpărătorilor şi altor persoane interesate. Apropo, legea obligă afişarea certificatului la intrarea în clădirile publice, într-un loc vizibil.

După publicarea noii legi, Moldova a aderat la Acordul privind participarea la fondul Parteneriatului din Europa de Este pentru eficienţă energetică şi mediu. Anume acest document va asigura accesul la finanţarea iniţiativelor sus-menţionate.

În următorii 5 ani, Moldova va contribui la acest fond cu 1 mil. euro, obţinînd posibilitatea de a atrage granturi în valoare de 20 mil. euro pentru sporirea nivelului de eficienţă energetică a clădirilor, pentru modernizarea sistemelor termoenergetice din Chişinău şi Bălţi, precum şi pentru renovarea transportului public din capitală. Printre donatorii principali se numără: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Uniunea Europeană. Doar investiţiile BERD în domeniul eficienţei energetice şi surselor regenerabile de energie din Moldova au ajuns pînă în prezent la 100 mil. euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?