Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Beneficii de moment, în detrimentul dezvoltării producției

4 noi. 2014,, 16:15   Economie
2705 0
Foto: ksmm.ucoz.net
„Sîntem în măsură să asigurăm necesitățile pieței interne de plasă pentru construcție de producție locală, însă Guvernul nu este, deocamdată, cointeresat de acest lucru”, a declarat pentru NOI.md directorul comercial al ICS „Terra Impex” SRL, Alexandru Munteanu. Această companie a construit practic de la zero, în anul 2011, pe teritoriul Zonei Antreprenoriatului Liber (ZAL) „Valcaneș” nu doar o fabrică de producție a plasei pentru construcție din polimeri și fibre de sticlă, dar și infrastructura necesară: drumuri de acces, fîntînă artizanală și stație de epurare a apei, stație electrică de transformare.

Pentru toate acestea și pentru procurarea utilajului deja au fost cheltuiți peste 2 milioane de dolari. Potrivit lui Munteanu, capacitatea de producție a întreprinderii permite fabricarea a 30 de milioane de metri pătrați de plasă pe an. Dar este vorba despre lunile calde ale anului, cînd întreprinderea exportă toată producția în Germania, Cehia, Portugalia, Slovenia și Polonia. În perioada rece a anului întreprinderea funcționează doar la capacitatea de 60%, la nivelul rentabil.

„Nu voi explica cît de greu ne-a fost să accedem pe piața europeană, unde este suficientă producție proprie de acest fel. Vă voi spune doar că am obținut certificate care confirmă corespunderea producției noastre agrementului tehnic european ETAG 004. Am reușit să ne afirmăm acolo și din cauza posibilității de a opera cu prețurile din contul facilităților oferite de ZAL și salariile mici ale muncitorilor locali, comparativ cu remunerarea europenilor”, a precizat directorul comercial al întreprinderii.

De menționat că cei 200 de muncitori ai întreprinderii primesc un salariu mediu de 350 de dolari SUA – o sumă destul de bună pentru sudul Moldovei.

„În afară de aceasta, noi lucrăm în permanență asupra optimizării procesului de producție, respectarea cu strictețe a regulamentului, inclusiv ceea ce ține de parcarea camioanelor, orarul de livrare a materiei prime și alte operațiuni. În caz de necesitate, reorganizarea procesului de producție pentru comenzi urgente și mai mari ne va lua timp minim, iar din cîte se știe, timpul înseamnă bani”, a spus antreprenorul.
În încheierea discuției, Alexandru Munteanu a recunoscut că o mare problemă pentru întreprindere este nivelul slab de pregătire a muncitorilor locali, or, cei mai buni demult au plecat în căutarea unei vieți mai bune.

Însă explicația de ce compania nu-și vinde producția pe piața locală a trezit nedumeriri. Astfel, un concurent serios în producția plasei pentru construcții pe piața mondială este China. Fiind îngrijorați de calitatea producției, europenii s-au protejat de importul producției chineze ieftine, dar de calitate joasă, introducînd o taxă vamală de import în mărime de 60% din costul mărfii.

„În schimb, în Moldova autoritățile preferă să perceapă o taxă de 10% pentru completarea bugetului în detrimentul dezvoltării producției proprii, crearea locurilor noi de muncă și asigurarea calității obiectelor construite. Posibil că în condițiile sărăciei noastre, astăzi acest lucru este justificat, dar el denotă lipsă de perspicacitate și de chibzuință”, a conchis Munteanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?