X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

CEC a revenit la discutarea numărului de secţii de votare peste hotare

27 oct. 2014,, 14:15   Politică
4034 2
Foto: ziuaveche.ro
Comisia Electorală Centrală (CEC) a revenit la discutarea subiectului privind numărul de secţii de votare, care vor fi deschise în străinătate pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată participa la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Potrivit agenţiei "Infotag", la şedinţa de vineri mai mulţi membri ai Comisiei Electorale Centrale a atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) la disproporţionalitatea numărului de secţii de votare în unele ţări cu statisticile oficiale a moldovenilor ce locuiesc acolo.

Astfel, membrul CEC, Vadim Moţarschi, a spus că "o astfel de abordare la deschiderea secţiilor de votare peste hotare ar putea priva zeci de cetăţeni de dreptul de a alege". Potrivit lui, conform informaţiilor oficiale, pe care MAEIE le-a prezentat unui deputat, în Italia sunt circa 150 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, în Rusia - 146 mii, în România - 11 mii.

"Totodată, în Rusia se presupune deschiderea a doar cinci secţii, iar în Italia - 25", a spus Moţarschi, care a propus ca numărul de secţii din Rusia să fie majorat până la nivelul celor din Italia, însă majoritatea membrilor CEC nu au susţinut această iniţiativă.

"Unde propuneţi să deschidem secţii în Rusia? Cine se va ocupa de utilarea şi dotarea acestora?", a întrebat secretarul CEC, Andrei Volentir, la ce Moţarschi a spus că "pot fi deschise câteva secţii de votare în oraşele mari".

Un alt membru al CEC, Eduard Răducan, a menţionat că decizia Guvernului cu privire la numărul de secţii de votare în străinătate este "un adevărat mister".

"MAEIE se bazează pe numarul de alegători din Rusia în 2010, dar dacă de data aceasta la secţii se vor prezenta mai mulţi alegători, atunci toţi nu vor reuşi să voteze", a spus el.

Vicepreşedintele CEC, Ştefan Urîtu, a declarat că "nici nu poate fi vorba despre majorarea numărului de secţii din Rusia, deoarece cetăţenii Moldovei de acolo sunt presaţi, în plus, Rusia împiedică organizarea alegerilor în regiunea transnistreană".

Ca urmare, proiectul, care anterior a fost aprobat de Guvern, a fost susţinut de şase dintre cei nouă membri ai CEC. Astfel, în străinătate vor fi deschise 95 de secţii de votare în 32 de ţări, deşi iniţial, Comisia Electorală Centrală a propus să fie deschise 105 de secţii, inclusiv 25 în Rusia.

Preşedintele Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, a declarat corespondentului că "reticenţa Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri pentru a spori numărul secţiilor de votare din Rusia demonstrează încercarea de a limita dreptul cetăţenilor la exprimarea voinţei".

"Autorităţile se tem de voinţa poporului. Astfel, în orice mod încearcă să nu ofere oamenilor posibilitatea de a vota pentru viitorul lor. Moldovenii, care au plecat în Rusia, nu a făcut-o viaţă bună, şi vorbim despre sute de mii de concetăţeni. Autorităţile înţeleg că în aceste condiţii orice secţie în plus este circa 3 mii de voturi împotrivă Coaliţiei de guvernare", a spus Dodon.

Potrivit spuselor sale, "PSRM nu va lăsa nepedepsit acest fapt şi va depune toate eforturile pentru deschiderea secţiilor suplimentare".

Prim-ministrul Iurie Leancă a numit decizia Guvernului privind deschiderea secţiilor de votare peste hotare "chibzuită şi motivată". El a spus acest lucru, răspunzând la o întrebare pe acest subiect la emisiunea "Vineri cu Anatolie Golea" la RTR-Moldova.

"Am studiat situaţia. Adevărul este că marea majoritate a cetăţenilor moldoveni ce lucrează în Rusia sunt lucrătorii sezonieri. Ei încă sunt în Rusia, dar până la 30 noiembrie, mulţi se vor întoarce în Moldova şi vor putea participa la alegeri acasă", a spus Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?