Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ottawa în stare de război

23 oct. 2014,, 18:00   Externe
5348 1
Foto: ruvr.ru
În Canada au pătruns ecourile războiului cu islamul radical, pe care țara a decis să-l ducă împreună cu SUA.

Luni, în micul orășel Saint-Jean-sur-Richelieu, un islamist local a spulberat cu mașina doi soldați. Unul din ei murit. Miercuri, un terorist a împușcat santinela de la Memorialul militar din Ottawa, iar apoi a pătruns în clădirea Parlamentului, însă a fost împușcat.

Ambii radical erau canadieni. Michael Zehaf-Biebeau, în vîrstă de 32 de ani, care a tras la Ottawa și Martin Couture-Rouleau, în vîrstă de 23 de ani au studiat și au lucrat în Canada. S-au convertit la Islam în anul 2013 și de atunci au încercat să plece în Irak sau Siria, pentru a susține pe „frații” din Statul Islamic. Ei se cunoșteau, ambii au frecventat portaluri web islamiste radicale. Ambii se aflau în evidența National Intelligence și li s-a refuzat acordarea pașapoartelor pentru plecarea în Orientul Mijlociu. Potrivit datelor poliției, în Canada există aproape 90 de asemenea persoane. Aproximativ 400 de musulmani canadieni luptă deja în rîndurile Statului Islamic din Irak și Siria.

Toate circumstanțele tragediei de la Ottawa încă mai trebuie să fie elucidate, iar poliția și serviciile de securitate trebuie să răspundă la multe întrebări dificile: de exemplu cum a reușit teroristul mai întîi să împuște santinela de lîngă Memorial, iar apoi să se așeze într-o mașină și să ajungă pînă la Parlament, să pătrundă în clădirea păzită și să înceapă să tragă?

Multe ziare au pus o întrebare rezonabilă: oare nu este prea comodă toleranța politică canadiană pentru pătrunderea ideilor extremiste? Și este folositor să se lupte împotriva terorismului separat, numai împreună cu lumea anglo-saxonă, sau este mai bine să se apeleze la aliații din alte țări?

„Renunțarea la principiile luptei împotriva terorismului, inventarea unor anumite metode de contracarare ocolind Consiliul de Securitate al ONU, duce din păcate la rezultate dezastruoase, lucru asupra căruia Rusia a atras atenția de multe ori”. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a făcut această declarație la Moscova cu cîteva ore înainte de tragedia de la Ottawa.

În lumea contemporană, terorismul nu poate fi învins pînă la sfîrșit, este convins profesorul Aleksei Fenenko de la Universitatea de Stat din Moscova. Însă prin eforturi comune poate fi redusă amenințarea. Și primul lucru care trebuie făcut este privarea terorismului internațional de mijloacele financiare, pe care el le primește prin băncile occidentale, a declarat Aleksei Fenenko.

„Mijloacele financiare pentru terorismul contemporan vin prin fluxurile transnaționale ale băncilor: este vorba despre capitalul de petrol din țările din Golful Persic. Terorismul acționează ferm pe teritoriul țărilor occidentale și după cum vedem în prezent și în Canada”.

Mulți experți ruși relevă că în contextul ultimelor evenimente tragice din Canada arată absurd declarațiile președintelui SUA, Barack Obama despre faptul că principalele amenințări la adresa stabilității și securității mondiale sînt virusul Ebola, Rusia și abia pe locul trei teroriștii din gruparea Statul Islamic.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?